Teroristé si v Belgii schovali zbraně. Brusel zavedl nejvyšší bezpečnostní stupeň

Belgická policie provedla v noci na sobotu razii na bruselském předměstí Molenbeek a při jedné z domovních prohlídek našla arzenál zbraní teroristů. Obsahoval údajně i výbušniny a chemikálie, informoval server listu Derniére Heure. Nález zbraní belgická prokuratura potvrdila, výbušniny ale prý v bytě nebyly. Právě objevení zbraní by mohlo být důvodem, proč Brusel zavedl ve městě nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli ohrožení před teroristickými útoky.

Belgický premiér Charles Michel už během sobotního dopoledne prohlásil, že nejvyšší bezpečnostní opatření byla v belgické metropoli zavedena na základě zcela přesné informace, že by v Bruselu mohl být spáchán podobný útok, jaký se stal před týdnem v Paříži.

Belgická prokuratura potvrdila, že policie při razii v Molenbeeku našla arzenál zbraní, nehovořila ale o chemických látkách.
Kateřina Procházková
zpravodajka ČT

Předseda vlády uvedl, že panují obavy, že „by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok…. možná na několika místech“. „Vyzýváme veřejnost, aby nepropadala panice a zůstala klidná. Přijali jsme opatření, která jsou nezbytná,“ dodal.

Koordinační analytické centrum OCAM při belgickém ministerstvu vnitra pak v noci na sobotu rozhodlo o vyhlášení čtvrtého, nejvyššího stupně nebezpečí, které představuje „vážné až bezprostřední“ ohrožení, po „novém zhodnocení situace“. Třetí stupeň, který odpovídá „možnému až pravděpodobnému“ ohrožení, platí pro zbytek země.

Už od rána jsou tak v Bruselu na důležitých místech rozmístěny těžce vyzbrojené policejní a vojenské hlídky, jež střeží i instituce EU. Uzavřen je provoz metra, povrchová hromadná doprava ale funguje - zrušeny byly pouze podzemní tramvajové linky. Zavřená jsou i muzea a galerie, odvolány byly velké kulturní či sportovní akce a v provozu nejsou ani nákupní centra. 

Ve vazbě sedí už tři podezřelí

Při nočních prohlídkách obvinila belgická policie už třetího člověka, kterého spojuje s pařížskými útoky - právě u něj se měl najít arzenál zbraní. Atentáty teroristů, v důsledku kterých zemřelo 130 lidí, se sice odehrály v hlavním městě Francie, vyšetřování ale ukázalo, že atentátníci měli vazbu i na síť islámských extremistů v Belgii.

Identitu třetího zadrženého policie nesdělila, uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal a dodal, že zbylým dvěma prodloužila vazbu. 

Vazby mezi útočníky z Paříže
Zdroj: ATF/ČT24/Twitter.com

Vedle toho ale stále probíhá intenzivní pátrání po Salahu Abdeslamovi - muži, který se na útocích ve Francii zřejmě také podílel a pravděpodobně se poté vrátil do Bruselu. Policie ho měla podle dostupných informací na této cestě zastavit ke kontrole, při které ho ale nezadržela. 

Kvůli nebezpečí, které tento muž představuje, už bylo zrušeno přátelské fotbalové utkání mezi Belgií a Španělskem a podle úřadů budou odloženy i zápasy plánované na tento víkend. „Zrušené mají být zápasy první a druhé fotbalové ligy,“ dodává zpravodaj ČT Vostal.

Raději žádná nádraží nebo nákupní centra

OCAM popsal situaci v Bruselu jako „vážnou a bezprostřední hrozbu, která vyžaduje přijetí zvláštních bezpečnostních opatření, jakož i konkrétní doporučení pro obyvatelstvo“. Úřad proto vyzval obyvatele belgického hlavního města, aby se vyhýbali „místům s vysokou koncentrací lidí“, zejména „koncertům, významným událostem, vlakovým nádražím a letištím, hromadné dopravě a přeplněným nákupním střediskům“.

Místa, kde se schází hodně lidí, ulice a obchodní centra, demonstrace, teď nejsou bezpečná. K tomuto prohlášení nás vedly naše analýzy.
Charles Michel
belgický premiér

K této výzvě se přidalo i české velvyslanectví v Bruselu. „Řada akcí byla zrušena  včetně českého krajanského plesu České inspirace, kam mělo přijít několik stovek lidí působících v Bruselu,“ dodává český velvyslanec Jaroslav Kurfürst. 

OCAM rovněž vyzvalo obyvatele, aby ozbrojeným složkám usnadňovali bezpečnostní kontroly. 

Naposledy byl nejvyšší stupeň pohotovosti vyhlášen na celém území Belgie od prosince 2007 do ledna 2008, a to poté co policie zadržela 14 osob, které měly v plánu vysvobodit vězněného teroristu. Kvůli opatření byly například omezeny silvestrovské oslavy. Brusel se tehdy musel obejít bez tradičního ohňostroje.