Po kauze Gorila vyplavala Sasanka, Slováci vyšli do ulic

Bratislava – Slovenská předvolební kampaň se vyostřuje. Po spisech poukazujících na rozsáhlou politickou korupci v letech 2005 a 2006 se na internetu pouhých šest týdnů před předčasnými volbami objevily údajné přepisy komunikace mezi šéfem druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem ohledně volby generálního prokurátora. Sulík označil zveřejněný dokument za pamflet. Kvůli korupční kauze Gorila se dnes sešli lidé k protestu v Bratislavě na Náměstí SNP. Akce začala ve tři hodiny. Účast potvrdily tisíce lidí. V závěru občané dorazili před Národní radu. Na účastníky demonstrace dohlížela policie. Hackeři podle serveru aktuálně.sk zablokovali stránky Penta investments a vyjádřili tím protestům podporu. Napadli také web Prima banky, kterou Penta ovládla. Problémy měly i stránky největších politických stran.

Protest organizovaný převážně přes Facebook přitáhl všechny generace. Na Náměstí SNP v Bratislavě se již ve tři hodiny odpoledne sešly stovky lidí, během pár hodin jich bylo přes 3 tisíce. Někteří byli převlečeni za gorily nebo ověnčeni banány. S sebou měli transparenty. „V roce 1989 jsme tu byli za naše děti a teď jsme přišli zase, za naše vnuky,“ prohlásil jeden z účastníků.

Lidé posléze vyrazili k Prezidentskému paláci, na nějž házeli šlupky. Potlesk sklidil investigativní novinář Tom Nicholson, který na Gorilu upozorňoval už před lety. Demonstranti kolem páté hodiny prorazili zátarasy před parlamentem a snažili se dostat dovnitř. Policejní těžkooděnci proti nim nezasáhli, pouze jim bránili v průniku do budovy vytvořením kordónu. Vzduchem létala i vejce.

Několik desítek protestujících vydrželo před budovou Národní rady skandovat přibližně do 18:30. Zanechali po sobě nepořádek a transparenty nalepené na budově parlamentu.

Banány před Prezidentským palácem
Zdroj: ČTK/AP/Jan Koller

Hlavní organizátorka protestu Gorila Lucia Galová akci hodnotí pozitivně. „Účast byla nad očekávání, i když se vyskytly situace, se kterými jsem nepočítala,“ řekla Galová, která měla na mysli hlavně bombardování parlamentu a Prezidentského paláce vajíčky a banány. Lidé však podle ní ukázali, že mají sílu a Galová očekává, že se protesty budou opakovat.

Demonstranti požadovali zbavení mlčenlivosti agentů SIS, kteří akci Gorila vedli, ale i zablokování majetku osob, jež spis zmiňuje a obohatily se na provizích. Padla i žádost o přesunutí předčasných voleb z března na září, dokud se celá záležitost nevyšetří.

Gorila Slovensku nestačila, přichází Sasanka

Nejnovější dokument pod názvem Sasanka přinesl údajně přepisy komunikace Sulíka a Kočnera prostřednictvím krátkých sms-zpráv. Připojena je rovněž analýza, podle které liberálové neměli zájem o zvolení koaličního kandidáta do čela prokuratury a v tajné volbě v parlamentu mohli podporovat opozičního kandidáta Dobroslava Trnku. Dokument není nijak označen. „Tak, jak jsme avizovali už před několika týdny, začínají se stupňovat špinavé útoky na SaS,“ reagoval dnes Sulík. 

Richard Sulík
Zdroj: ČT24

Bývalý šéf parlamentu pravost materiálu Sasanka popřel. Přiznal ale, že Kočnera zná a že s ním komunikoval. Kočner se stal na Slovensku známý v druhé polovině 90. let, kdy se kvůli sporu s tehdejším spolumajitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem neúspěšně pokusil s pomocí pracovníků bezpečnostní služby ovládnout nejsledovanější slovenskou televizní stanici.

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Volbu prokurátora provázely pochybnosti   

Zmíněná volba generálního prokurátora málem dopadla ve prospěch opozičního kandidáta Trnky, kterému v tajné volbě parlamentu chyběl ke zvolení na další funkční období v čele prokuratury pouze jeden hlas. Koalice s většinovým zastoupením ve sněmovně nakonec loni v červnu dokázala prosadit za generálního prokurátora svého kandidáta Jozefa Čentéše. Prezident Ivan Gašparovič jej ale dosud do funkce nejmenoval.

Kauza Gorila
Zdroj: ČT24

Svůj postup prezident zdůvodnil tím, že volbu provázely pochybnosti a že ústavní soud dosud nevyřešil stížnosti obou kandidátů. Trnka u Ústavního soudu napadl zvolení svého protikandidáta, Čentéš si zase stěžuje, že nejmenováním do funkce generálního prokurátora byla porušena jeho ústavní práva.   

Slovenské politiky od konce minulého roku zaměstnává také aféra o údajně nejrozsáhlejší korupci za druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy, na kterou poukázal spis Gorila zveřejněný rovněž na internetu. Případ prověřuje zvláštní vyšetřovací tým a prezident Gašparovič zbavil mlčenlivosti šéfa tajné služby.

Martin Danko, mluvčí Penty:

"Naší podnikatelskou aktivitou jsme nepřipravili slovenského daňového poplatníka ani o korunu, respektive jedno euro, a tam, kde jsme v transakcích se státem uspěli, tak jsme uspěli díky předložení nejvýhodnějších podmínek."

Někteří politici a bývalí policisté potvrdili, že alespoň část spisu údajně vypracovaného tajnou službou je pravdivá. Ze spisu vyplývá, že finanční skupina Penta za úplatky získala mimo jiné značný vliv na privatizaci. V dokumentu se píše také o uplácení politiků.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)