Policie našla na místě středeční razie v Paříži tělo další ženy

Při středečním protiteroristickém zátahu na předměstí Paříže zemřeli tři lidé. Dosud úřady informovaly o dvou mrtvých: údajném strůjci pařížských útoků Abdelhamidovi Abaaoudovi a jeho sestřenici Hasně Aitboulahcenové. Dva dny po zásahu našli vyšetřovatelé v troskách bytu islamistů tělo další ženy.

Ve čtvrtek policie potvrdila, že mezi zabitými je Abdelhamid Abaaoud i jeho sestřenice Hasna Aitboulahcenová, která se odpálila. Zda Abaaouda zastřelili policisté, nebo se také sám vyhodil do vzduchu, zatím není známo.

Už od začátku bezpečnostní složky nevylučovaly, že při zásahu zemřela ještě třetí osoba, což prokuratura definitivně potvrdila až dva dny poté. Jedná se o ženu, její identitu ale zatím neoznámili. V troskách bytu našli forenzní experti také tašku s pasem na jméno Hasna Aitboulahcenová.

I po likvidaci Abaaouda bezpečnostní experti varují, že teroristické nebezpečí kvůli zradikalizovaným muslimům v Evropě nadále trvá. Podle Rolfa Tophovena z institutu krizové prevence v německém Essenu zřejmě nějaký čas potrvá, než vznikne nová teroristická buňka. „Je ale dostatek lidí, kteří mohou zaujmout jeho místo," řekl Tophoven. „Řečeno lékařskou terminologií: nádor byl odstraněn, jsem si ale jistý, že rakovina se bude šířit dál," dodal.

Policie našla na místě středečního zásahu třetí tělo (zdroj: ČT24)

Abaaoud byl v době útoků zachycen v metru

Abaaoud byl prý v době útoků zachycen kamerou v metru na lince vedoucí od koncertní síně Bataclan. Belgičana marockého původu zachytily bezpečnostní kamery okolo 22:00 SEČ mezi stanicemi Croix de Chavaux a Montreuil, které jsou součástí linky devět pařížského metra. Místo je od Bataclanu a dalších lokalit, kde teroristé udeřili, vzdáleno jen několik stanic. Nedaleko zastávek metra, kde byl Abaaoud nafilmován, byl navíc nalezen černý Seat s ukrytými útočnými puškami.

Abaaoudova sestřenice prý nikdy nečetla korán

Řada médií se věnuje osobě Aitboulahcenové, jejíž minulost se snaží zmapovat. Například britský bulvární list The Sun píše, že dříve obcházela večírky, zajímali ji muži, alkohol a cigarety. Další zpravodajské portály s odvoláním na příbuzné uvádějí, že si obarvila vlasy na blond, hodiny trávila na Facebooku s internetovými přáteli a v životě neotevřela korán. Její radikalizace podle známých byla náhlá, mnozí tvrdí, že život podle přísných muslimských pravidel by si sama nevybrala, takže se musela stát obětí náboženského vymývání mozků.

Kde je Abdeslam? ptá se celá Belgie

Belgičtí policisté stejně jako jejich evropští kolegové dál pátrají po Salahu Abdeslamovi, který se údajně rovněž podílel na útocích. Belgické média uvedla, že ho svědkové viděli v okolí Anderlechtu či v problematické bruselské čtvrti Molenbeek, kde žijí jeho příbuzní. Spekuluje se, že Abdeslam používá k maskování paruku a brýle, aby se odlišil od fotografie, která je uvedena na mezinárodním zatykači.

„V říjnu měl podle médií opakovaně navštívit gay bary v Bruselu, kde mohl krást doklady a peněženky, popřípadě obhlížet prostor pro spáchání atentátu. Oblíbenou bruselskou čtvrt s několika gay bary, která leží v nejrušnější turistické části města, to velmi zneklidnilo. Je evidentní, že dokud nebude Salah Abdeslam dopadený, Belgie nebude mít klid. Přitom není jasné, jestli třeba už není v úplně jiné zemi,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

Podle britského tisku může Adbeslam prchat i před Islámským státem kvůli možné odvetě za to, že nesplnil svůj úkol.

Belgie pátrá po Abdeslamovi (zdroj: ČT24)

Francie uspořádá státní pietu za oběti útoků

Příští pátek proběhne v pařížské Invalidovně státní ceremonie k uctění památky 129 obětí teroristického útoku. Akce se vedle francouzského prezidenta Francoise Hollanda zúčastní asi tisícovka pozvaných hostů. Členové republikánské gardy při ní ponesou fotografie všech obětí.

Státní smutek ve Francii
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Smuteční ceremonie a vzpomínkové akce se ve Francii konají i dnes. Osobnosti vyzvaly veřejnost, aby ve 21:20, tedy přesně týden po útocích, vyjádřila hudbou a světlem neústupnost vůči terorismu.

„Učiníme tento prostý akt, abychom znovu demonstrovali, že kultura a světlo naděje a bratrství bude dál zářit," napsali umělci a anonymní občané ve společném prohlášení. „Rozsviťte světla, zapalte svíce, zaplňte naše kavárny, naše ulice, naše města, hrajte,“ stojí ve výzvě.