Výbor Evropského parlamentu nemá názor na Klausovu výjimku

Brusel – Ústavní výbor Evropského parlamentu se zatím nedokázal shodnout na tom, jaký názor zaujmout na výjimku z listiny základních práv Evropské unie, kterou si v roce 2009 vymínil prezident Václav Klaus při podpisu Lisabonské smlouvy. Parlament má sice jen roli konzultační, avšak musí se k výjimce vyjádřit. Teprve pak mohou výjimku schválit členské země.

„Čelíme nyní právnímu rébusu. V parlamentu není žádná většina ani pro, ani proti českému protokolu,“ řekl v prohlášení liberální britský europoslanec Andrew Duff. Hlasování totiž v ústavním výboru skončilo remízou 11:11. Zpráva výboru má být přitom podkladem pro rozhodování celého zákonodárného sboru. Bez jeho vyjádření nemohou hlavy států a vlád o věci dál rozhodovat. 

Zprávu teď bude muset výbor přepracovat a znovu předložit k hlasování, nebo ji bude muset připravit někdo jiný.  

Českou výjimku by pak měly členské státy schvalovat souběžně se smlouvou o vstupu Chorvatska do unie v příštím roce. K přijetí „výjimky“ se státy EU zavázaly na žádost Václava Klause. Prezident si ji vymohl jako podmínku toho, že podepíše Lisabonskou smlouvu, která už platí od prosince 2010.