Jeďte přes Prahu, tam vás nechytnou, radil teroristům strůjce pařížských atentátů

Údajný mozek teroristických útoků v Paříži Abdelhamid Abaaoud radil ostatním džihádistům, aby cestovali přes Prahu. V Česku prý byla podle Abaaouda menší pravděpodobnost zatčení. Francouzskému soudci to podle agentury Reuters řekl jeden z bojovníků, který se v létě vrátil ze Sýrie.

Zmíněný džihádista, který byl vyslýchán po svém návratu ze Sýrie, prý dostal od Abaaouda pokyn, aby vyhledal v Evropě snadný cíl atentátu, který by ale usmrtil co nejvíce lidí – jako například koncertní síň.

Český premiér Bohuslav Sobotka už v pondělí po jednání se zástupci bezpečnostních složek prohlásil, že jeden z teroristů, který je spojovaný s útoky v Paříži, projížděl v minulosti dvakrát přes Česko – konkrétně před pěti a před sedmi lety. Informace zjistily české bezpečnostní orgány a předaly je francouzské straně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sobotka: Není třeba zavírat hranice a stavět ploty

Podle Sobotky teroristé cestují přes Prahu, aby rozptýlili pozornost francouzských orgánů, protože Česko je považováno za bezpečnou zemi. „Máme prostřednictvím našich zpravodajských služeb indicie, že Praha, respektive ČR, je využívána jako místo tranzitu, ale není to zdaleka otázka jen České republiky,“ uvedl premiér. 

To, že má Česko tyto informace k dispozici, podle Sobotky znamená, že není třeba zavírat hranice a je možné sledovat pachatele pomocí moderních technologií a nikoliv plotů.

Podle expertů byl Abaaoud součástí francouzsky mluvící brigády Islámského státu v syrské Rakce a byl podřízený Salimu Benghalemovi. Tento Francouz, který figuruje na seznamu nejhledanějších zločinců, zřejmě provedení pařížských útoků nařídil.

Pravděpodobný strůjce pátečních atentátů Abaaoud zahynul společně se svou sestřenicí při středeční rozsáhlé policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis. O jeho smrti informoval už ve středu americký deník The Washington Post, ve čtvrtek informaci potvrdil pařížský prokurátor.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Podle magazínu Der Spiegel se Abaaoud několikrát objevil i v Německu. Mimo jiné jej loni 20. ledna kontrolovali na letiští Kolín nad Rýnem/Bonn, když měl namířeno do Istanbulu.