Na webu je neověřený snímek výbušniny – podle IS poslala k zemi ruský airbus

Islámský stát zveřejnil na internetu fotografii roznětky, která údajně způsobila pád ruského letadla na Sinaji. Pravost snímku však není ověřená, i když Islámský stát se k útoku již krátce po pádu přihlásil. Ruský airbus spadnul nad poloostrovem 31. října, kdy zahynulo všech 224 lidí na palubě.

Na snímku je vidět plechovka nealkoholického nápoje a cosi, co vypadá jako rozbuška a spínač. IS rovněž zveřejnil fotografii, na níž jsou prý pasy mrtvých Rusů získané mudžáhidy. Jeden z nich je na jméno jistého Alexandra Butkeviče. To by naznačovalo, že IS buď byl na místě pádu letadla první, anebo měl kontaktní osoby mezi letištním personálem.

Vyšetřovatelé dlouho hledali pravou příčinou pádu letadla – mezi možnými verzemi byla technická závada, chyba pilotů či sestřelení raketou. Nakonec se úřady – včetně ruské strany – přiklonily k odpálení nálože jako nejvíce pravděpodobné variantě. 

Radikální hnutí také tvrdí, že zabilo rukojmí norské a čínské státní příslušnosti. Podle AFP ve svém časopisu Dábik zveřejnil fotografie těl dvou údajných rukojmích se zkrvavenými obličeji a velkým červeným transparentem, na kterém je napsáno: „Popraveni poté, co byli opuštěni národy a organizacemi nevěřících.“

Samozvaný Islámský stát je pod zvýšeným mezinárodním tlakem po pátečním masakru v Paříži, při kterém zahynulo 129 lidí a k němuž se také přihlásil. Mezinárodní síly během několika dnů zintenzivnily nálety na pozice islamistů, především v syrském městě Rakká.