Terorismus se schovává v technologiích, tajné služby jsou bez šance

Po pátečním krveprolití v Paříži se snesla na tajné služby kritika za to, že chystaný teror včas neodhalily. Jak se ale ukazuje, technologické možnosti poskytují teroristům velmi slibný úkryt. Zatímco ještě před několika lety využívali ke komunikaci raději kurýry, v současnosti mají hned několik možností nerušené komunikace bez rizika odhalení. V souvislosti s útoky v Paříži experti rovněž moc nechápou počínání atentátníků u Stade de France.

Konkrétně Islámský stát se na sociálních sítích prezentuje velmi hojně, přes ně potenciální rekruty oslovují a radikalizují. V další fázi už se ale přesunou na zakódované platformy, kde pokračují ve výměně informací. Jen chytré telefony nabízejí hned několik aplikací, kde se nemusí strachovat o možné odhalení.

Třeba Pákistán kvůli tomu v červenci zakázal používání telefonů Blackberry s kódovanou e-mailovou komunikací. „Tyto aplikace a zařízení umožňují teroristům efektivně operovat beze strachu, že by je odhalily tajné služby. A útoky v Paříži to potvrzují,“ konstatoval v jednom televizním pořadu náčelník policie v Los Angeles Bill Bratton.

Horizont ČT24: Technologie jsou pro teroristy pohodlný úkryt (zdroj: ČT24)

Potíž jsou ale i herní konzole, které po hackerských útocích na účty hráčů posílily zabezpečení. Teroristé tak přes poštovní účty hráčů mohou nerušeně plánovat útoky. „Pro tajné služby tak při snaze odhalit, co teroristé chystají, vznikl obrovský slepý prostor,“ shrnul americký kongresman Timothy Murphy z Komise pro dozor a vyšetřování.

Odborníkům na bezpečnost nejde do hlavy, na čem ztroskotal útok tří sebevražedných atentátníků u fotbalového stadionu Stade de France, kde se v pátek večer hrálo přátelské utkání Německa proti Francii. Všichni tři zemřeli a spolu s nimi jedna oběť, ačkoli vražedný potenciál měli výrazný.

Záhadou je počínání tří atentátníků u stadionu

Vyšetřovatelé teď zjišťují, proč se všichni odpálili na místech, kde v tu chvíli v podstatě nebyli lidé. První atentátník se odpálil na úrovni brány D, kde bylo téměř liduprázdno. Další exploze se ozvala o deset minut později u brány H. Jedinou obětí byl radikál, jehož tělo exploze roztrhla na dva kusy. Výloha sousední restaurace zůstala téměř nedotčená. Poslední exploze, která nastala v sousední ulici krátce před 22:00, zabila pouze nositele sebevražedného opasku. Došlo k tomu na začátku slepé ulice, jako by se před zmáčknutím osudného tlačítka izoloval od ostatních.

„Když chcete způsobit masakr, uděláte to, když diváci vcházejí nebo vycházejí,“ prohlásil jeden z vyšetřovatelů, podle kterých teroristé zřejmě chtěli zabíjet až na stadionu ve stejný čas, kdy se děly další útoky. Především by ale vyvolali nesmírnou paniku, při které mohli být ušlapáni další lidé.

Události ČT: Proč selhali atentátníci u stadionu (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé se nyní snaží rekonstruovat události z pátečního večera pomocí záznamů z bezpečnostních kamer. Podle nejmenovaného bývalého experta z francouzské špionáže se jako nejpravděpodobnější zdá hypotéza, že „měli instrukci se ve 21:20 domluvit, aby se zkoordinovali s Bataclanem. Možná nebyli moc lstiví, nepovedlo se jim dostat se tam, kam měli, a odpálili se v hodinu, ve kterou se jim řeklo“.