Putin: Syrská opozice nás žádá o nálety na IS – chceme jí vyhovět

Moskva navázala kontakt se syrskou opozicí. Na summitu zemí G20 to uvedl šéf Kremlu Vladimir Putin s tím, že rebelové žádají Rusy o letecké údery proti Islámskému státu (IS). Kreml je podle Putina připraven jejich přání splnit. Zástupci mocností se v neděli ve Vídni shodli, že by v Sýrii měla do půl roku vzniknout přechodná vláda a do 18 měsíců přijdou volby.

Rusko začalo bombardovat Sýrii koncem září. Západ ho až dosud obviňoval, že necílí tolik na IS, jako spíš na bašty opozice, aby podpořilo režim prezidenta Bašára Asada.

Protiteroristická koalice musí zahrnovat všechny partnery, kteří chtějí proti terorismu bojovat – Spojené státy, evropské partnery, stejně tak i Rusko. Prezident Hollande odcestuje v nadcházejících dnech do Spojených států i do Ruska domluvit, jak nejlépe soustředit naši aktivitu v boji proti terorismu.
Jean-Pierre Asvazadourian
velvyslanec Francie v ČR

Právě Asadův osud mocnosti stále rozděluje. Zatímco západní velmoci a jejich arabští spojenci trvají na tom, že Asad nemůže být součástí žádného politického řešení konfliktu, Rusko a Írán dlouhodobě podporují myšlenku voleb, jichž by se mohl zúčastnit i Asad.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šéf Kremlu: Asadův osud je teď až druhořadý problém

Putin po pařížských útocích vyzval Francii, aby svůj postoj vůči syrskému prezidentovi přehodnotila. „Neustále jsme slýchali od našich francouzských přátel, že vyřešení otázky odchodu prezidenta Asada by mělo být nezbytnou podmínkou politických změn (v Sýrii). Ale ochránilo to Paříž od teroristického atentátu? Ne,“ podotkl Putin.

Asadova budoucnost je podle něj až druhořadá. „První věc, kterou bychom měli udělat, je spojit své síly v boji proti terorismu a teroristickým organizacím,“ dodal ruský prezident.

Konflikt v Sýrii si od roku 2011 vyžádal nejméně čtvrt milionu mrtvých a miliony lidí vyhnal z domovů.