Nevypočitatelné kroky vlády vyhánějí z Maďarska investory

Budapešť - Maďarsko je rozdělené. Jednou se demonstruje za premiéra Orbána, podruhé zase proti němu. Příznivci vlády říkají, že nechtějí být otroky Evropské unie ani bank. Viktor Orbán, který spustil v zemi radikální a mnohdy kritizované reformy ale náhle brzdí. Přinutily ho k tomu ekonomické problémy a velké dluhy. S Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem jedná o pohotovostní půjčce. Unie chce ale výměnou zmírnění některých sporných reforem.

Většina obyčejných Maďarů má ale úplně jiné obyčejné problémy, třeba jako Miklós Mikecz. Střední a malí podnikatelé, jako je on, žili jenom z toho, co jim daly vydělat zahraniční firmy. Nevypočitatelné kroky vlády teď ale investory znejistily. Nejistá je tak i budoucnost malých podnikatelů. 

„Jednoduše vidíme, že nadnárodní firmy utíkají, nechtějí tady investovat. Nepotřebují obnovu, ani žádný vývoj, to z čeho jsme my žili. To znamená, že ruší pracovní místa,“ vysvětluje Miklós Mikecz. 

Spojené státy i Evropská unie navíc vyčítají Orbánovi snahu zasahovat do nezávislosti soudů i národní banky. Výměnou za jednání o půjčce na záchranu maďarské ekonomiky chtějí rychlou změnu kontroverzních zákonů.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod