Francouzská policie hledá muže spojovaného s útoky. V sobotu už ho krátce zadržela

Francouzská policie už v sobotu ráno nakrátko zadržela bruselského rodáka Salaha Abdeslama, podezřelého ze spolčení s islamistickými teroristy, kteří v pátek večer uskutečnili koordinované útoky v Paříži. Místní policie jej zběžně zkontrolovala na hranicích s Belgií u města Cambrai a následně nechala odjet, oznámili policejní činitelé. Vedení policie pak po Abdeslamovi v neděli vyhlásilo oficiální pátrání a zveřejnilo jeho fotografii.

Je to šílené, sám jsem byl včera večer v Paříži, viděl jsem, jaký to byl zmatek.
Starší bratr teroristy Mostefaie

Zatím není jasné, proč místní policie nevzala Abdeslama při silniční kontrole do vazby. Další dva muže, kteří s ním přijeli z Francie, později zatkla belgická policie v bruselské čtvrti Molenbeek, která je baštou islamistických extremistů odcházejících bojovat do Sýrie za hnutí Islámský stát.

„Byla to běžná kontrola. V té době se po něm ještě pátrání nevyhlásilo,“ řekl jeden z policejních představitelů. Zda už tehdy měla policejní informační síť k dispozici Abdeslamovo jméno, nedokázal říci.

On-line přenos

Střelba a výbuch v Paříži

  • 22:48

    Online k aktuálnímu dění kolem pařížských útoků končí. Děkujeme za pozornost.

  • 22:25

    Podle FBI to nevypadá, že by Spojeným státům hrozil v současné době podobný útok, jaký teroristé uskutečnili v Paříži.

  • 22:04

    Manuel Valls také řekl, že někteří z těch, kteří mají co dočinění s útoky, využili chaosu způsobeného migrační krizí a podařilo se jim "proklouznout" bez povšimnutí.

Šestadvacetiletý Abdeslam je údajně tím, kdo si v Belgii pronajal vůz Volkswagen Polo, který ke koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky. Ti tam poté zastřelili zhruba dvě třetiny z celkového počtu 129 obětí pátečních útoků.

Francouzští vyšetřovatelé v neděli jako jednoho ze sebevražedných útočníků v Bataclanu identifikovali francouzského občana Omara Ismail Mostefaie, dalšími jsou zatím nejmenovaní občané Francie či Belgie.

V noci na pondělí zdroj blízký vyšetřování řekl, že policie jednoho ze tří sebevražedných atentátníků u stadionu Stade de France identifikoval jako 20letého francouzského státního příslušníka jménem Bilal Hadfi. Sebevrah, který na sobě nechal explodovat výbušniny na Voltairově bulváru, poblíž klubu Bataclan, byl identifikován jako 31letý Abdeslamův bratr Brahim Abdeslam.

V Belgii i Francii bylo zadrženo sedm lidí

Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z Mostefaiova okolí. Belgie zatkla rovněž sedm lidí. Z toho v Molenbeeku bylo zadrženo pět lidí, jedním z nich je další Abdeslamův bratr. 

V neděli v podvečer média zveřejnila identitu dalšího z mrtvých útočníků – byl jím Ibrahim Abdeslam, který se narodil 30. července 1984. Právě on si pronajal černý Seat s belgickou poznávací značkou, který byl nalezen v Montreuil. Shoda jmen s hledaným Salahem naznačuje, že právě oni by mohli být zmiňovaní bratři.

S dalším jménem přišla srbská média. Prý šlo o 25letého Ahmeda Almuhameda, který zřejmě vlastnil falešný syrský pas a do Francie se dostal v říjnu přes Makedonii a Srbsko.

Mostefai měl problémy se zákonem

Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze odvodit, že Osmar Ismail Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení. V roce 2010 se stal terčem sledování tajných služeb kvůli údajné radikalizaci, ale nikdy nebylo odhaleno jeho zapojení do zločinného nebo teroristického spolčení. Podle agentury AFP policisté ověřují informaci, že loni cestoval do Sýrie.

Mostefai, narozený 21. listopadu 1985, žil na předměstí Paříže. Byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Bataclan. 

Na potvrzení jména Ahmeda Almuhameda se oficiálně čeká. Podle The Mail Online a srbských listů Blic měl u sebe muž falešný syrský doklad. Srbské ministerstvo vnitra oznámilo, že osoba, která se prokazovala nalezeným pasem, dorazila 7. října do Srbska přechodem Preševo na hranici s Makedonií a požádala o azyl. Jde prý o tutéž osobu zaregistrovanou 3. října v Řecku a podle ministerstva nešlo o člověka hledaného Interpolem.

Přestože řecké úřady podle BBC potvrdily, že padělaný syrský pas nalezený na místě činu patřil Almuhamedovi, který v říjnu prošel přes Řecko, Francouzi zdůrazňují, že ještě plně nevyšetřili spojitost mezi doklady a teroristy. 

Události ČT: Vyšetřování pokračuje, lidé se scházejí na piety (zdroj: ČT24)

Francouzská policie v noci na neděli zadržela otce a bratra jednoho z teroristů, kteří v pátek útočili v Paříži. Starší bratr Mostefaie se přihlásil sám a uvedl, že se s bratrem už několik let nestýkal.

Černý Seat nalezen

Na pařížském předměstí Montreuil se našlo auto atentátníků, jedná se o černý Seat Leon, po němž policie pátrala 36 hodin. Právě v tomto voze byla pravděpodobně jedna ze skupin komanda, která vystřílela kavárnu a restauraci. 

Ulice Bruselu hlídá policie
Zdroj: ČTK/AP

Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže a možná ještě vysadila jednoho útočníka na Place de la Nation, a ten pak odpálil nálože u jiné kavárny. Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie. Není vyloučeno, že jde o tři muže zatčené v sobotu večer v Belgii.

Policie je náhodou kontrolovala u hranice v době, kdy ještě nebyli hledaní. Pak je předvolala k výslechu policie v Bruselu. Je mezi nimi jeden Francouz, který podle Europe 1 na své jméno půjčil jiné auto, jež teroristé také použili. Jde o vůz Volkswagen Polo, který zůstal před sálem Bataclan, kde jiná skupina pozabíjela 89 lidí. Zatím není jasné, zda muž, který auto půjčil, také v pátek večer střílel.

Belgie vyhlašuje nejvyšší stupeň pohotovosti

Belgická vláda oznámila, že pro akce s vysokou návštěvností zvyšuje stupeň pohotovosti z nynějšího druhého na nejvyšší třetí. Maximální policejní pohotovost se podle kabinetu týká zejména sportovních podniků a zábavních akcí. Opatření přijala na svém nočním zasedání belgická Bezpečnostní rada, když se ukázalo, že stopa po organizátorech páteční teroristické akce v Paříži může vést do Belgie.

Mezi oběťmi páteční teroristické akce jsou podle neoficiálních zpráv občané dvanácti států. Zahynuli jeden Američan, dvě Tunisanky, jeden Švéd, dva Mexičané, jedna Španělska, dva Rumuni, dva Portugalci, jeden Marokánec, dva občané Chile, jeden Brit, tři Belgičané a jeden Alžířan.