Fico by mohl mít ve slovenském parlamentu většinu

Bratislava – Slovenští opoziční sociální demokraté (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica by mohli po březnových předčasných volbách obsadit většinu křesel v parlamentu. Podle průzkumu agentury Focus by Směr-SD dostal 41,8 procenta hlasů, a v 150členné Národní radě by tak obsadil 81 křesel. Silnější zastoupení ve sněmovně by Směr-SD získal navzdory mírnému poklesu popularity. V novodobé historii země zatím žádná strana absolutní většiny křesel v parlamentu nedosáhla.

Levicový Směr-SD v kampani před volbami těží podle politologů z rozpadu vlády, vysoké nezaměstnanosti a rychlejšího růstu cen zboží a služeb. Sociální demokraté voličům slibují, že jako vládní strana by v případě potřeby zvyšovala daně jen bohatým a firmám. Předseda strany Fico také opakovaně prohlásil, že upřednostňuje vytvoření koalice složené ze dvou stran. K dosažení ústavní většiny by tak Ficovi scházelo podle průzkumu jen devět mandátů.

Ficův Směr by měl v parlamentu podle Focusu většinu
Zdroj: ČT24

Průzkum Focusu ukázal také pokles oblíbenosti většiny ze čtyř stran dosluhující koalice pravého středu, do parlamentu by se navíc nedostala opoziční nacionalistická SNS. Z vládních stran si v průzkumu pohoršila zejména SDKU-DS ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy, kterou v žebříčku popularity předběhli křesťanští demokraté se ziskem 9,3 procenta hlasů. SDKU-DS by dostala pouze 8,3 procenta hlasů. To může mimo jiné souviset se zveřejněním údajného spisu tajné služby o politické korupci za druhé Dzurindovy vlády v letech2005 a2006. Kromě toho za SDKU-DS v předčasných volbách už nekandiduje premiérka a místopředsedkyně strany Iveta Radičová, která v pozici lídra kandidátky SDKU-DS nahradila před volbami v roce 2010 mezi Slováky nepříliš oblíbeného Dzurindu.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Do parlamentu by se podle Focusu dostaly také zbylé dvě vládní strany Most-Híd a liberální Svoboda a solidarita, jakož i nová strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Blízko pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do sněmovny skončila SNS a další nováček mezi politickými stranami 99%-občanský hlas.

Vydáno pod