Assange bude mít talk-show v ruské televizi

Moskva – Ruský televizní kanál RT bude od března exkluzivně vysílat talk-show zakladatele kontroverzního serveru WikiLeaks Juliana Assange. Agentuře AFP to dnes oznámil mluvčí státní televizní stanice blízké Kremlu, která vysílá v angličtině. Detaily o obsahu vysílání drží stanice v tajnosti.

Assange v minulých dnech oznámil, že připravuje sérii televizních besed, k nimž bude zvát „významné politiky, myslitele a revolucionáře z celého světa“. Talk-show má být přenášena družicovými i kabelovými televizemi tak, aby ji mělo možnost sledovat až 600 milionů lidí. Na veřejnost ale dosud nepronikly informace o tom, které stanice si Assangeův pořad objednaly.

Assange čeká na své vydání do Švédska

Kanál RT, dříve známý pod názvem Russia Today, začal vysílat v roce 2005 s cílem šířit ve světě názory a stanoviska oficiálního ruského vedení. Čtyřicetiletý Australan Assange nyní v Británii čeká na rozhodnutí, zda bude vydán švédským úřadům. Ve Skandinávii je obviněn ze znásilnění, ale proti verdiktu britského soudu, který s vydáním souhlasil, se odvolal. Další slyšení je stanoveno na 1. února.

Julian Assange
Zdroj: ČT24

Assangeův server WikiLeaks v uplynulých letech zveřejnil desetitisíce tajných dokumentů americké armády z válek v Iráku a v Afghánistánu a na čtvrt milionu amerických diplomatických depeší z posledních deseti let. Akce vyvolala skandál a stížnosti amerických úřadů, že publikování důvěrných informací může ohrozit životy konkrétních lidí.