Svědci pařížských útoků: Kulky létaly všude. Je to jako za války

K útokům v Paříži se zatím nikdo nepřihlásil, podle svědků ale teroristé vykřikovali arabská hesla. „Vypadal úplně obyčejně, jen měl kalašnikov,“ popsal jednoho z teroristů fanoušek metalové kapely, která hrála v Bataclanu. Další ze svědků hovoří o kulkách, které „létaly doslova všude“. „Viděl jsem těla na chodníku. Lidé z oken házeli prostěradla, aby je mohli zakrýt…. Je to jako za války,“ uvedl podle Le Figaro mladík, který bydlí vedle ulice de Charonne. Ve Francii nyní platí výjimečný stav.

Teroristé útočili na stadion, v nákupním centru i restauraci. Nejvíc obětí zůstalo v koncertní síni Bataclan, kde zrovna hrála americká rocková skupina Eagles of the Death Metal. Ozbrojenci tam do lidí stříleli z balkonu – zabili jich kolem stovky. Reportér Julien Pearce hovoří o krvavé lázni. „Lidé křičeli. Trvalo to (střelba) deset minut. Děsivé minuty, během nichž byli všichni na zemi a chránili si hlavu,“ vzpomíná žurnalista.

„Poslouchali jsme koncert, když jsme najednou slyšeli něco jako petardy, otočili jsme se a viděli jsme dvě osoby, které začali střílet do davu. Všichni jsme si lehli na zem, oni ale nepřestávali, kulky létaly doslova všude,“ uvedl jeden ze svědků.

„Jeden člověk byl na zemi, další byl zraněn do nohy, další na krku. Záchranáři se mu snažili pomoci, ale mezitím zemřel. A pak se zase začalo střílet. Vběhl jsem do první uličky a běžel jsem a běžel jsem a vběhl jsem do prvního otevřeného baru,“ vyprávěl agentuře AFP třicátník, který chtěl zůstat v anonymitě.

Svědek z koncertní haly: Bylo to neskutečné, viděli jsme mrtvoly

Další z hudebních fanoušků z Bataclanu Benoît Werner řekl, že viděl jednoho z útočníků z pěti metrů. „Vypadal úplně obyčejně, jen měl kalašnikov. Lehli jsme si do uličky mezi sedadly a plížili se pryč,“ řekl Werner, který byl na balkoně a podařilo se mu vyváznout. „Bylo to úplně neskutečné, když jsme vyšli ze sálu, viděli jsme mrtvoly,“ sdělil AFP.

Část návštěvníků teroristé drželi jako rukojmí. Policie vtrhla do budovy zhruba hodinu po půlnoci. Jednoho útočníka zabila, ostatní se stihli odpálit.

Další z teroristických útoků se odehrál u stadionu Stade de France, kde se právě hrál zápas Francie–Německo. Když se ozvaly exploze, diváci sebou škubli, ale nechápali, co se děje. Prezidenta Francoise Hollanda odvezla ochranka, nad stadionem kroužil vrtulník. Zápas pokračoval, i když okolí stadionu bylo uzavřeno.

Seděli jsme na baru s přáteli, najednou jsme slyšeli rány a mysleli si, že je to ohňostroj. Otočil jsem se a za mnou stáli dva mladíci, nebylo jim víc než pětadvacet. V ruce drželi kalašnikovy. Řekli nám, ať si lehneme na zem, to jsme udělali, celá hospoda to udělala. Pak začala střelba. Těla ostatních hostů, která mě postupně zavalila, mi zachránila život.
svědek útoku

Po zápase byli vystrašení diváci na ploše, sledovali své telefony a snažili se vyhnout panice, informoval deník Le Figaro. „Asi 25 minut po začátku jsme slyšeli exploze. Normálně se pokračovalo. Myslel jsem, že to je vtip,“ prohlásil 37letý Ludovic Klein z Limoges, který byl na zápase s desetiletým synem. „Evakuace proběhla v klidu,“ dodal.

V ulici de Charonne, dalším místě útoku, se ozvaly tři nebo čtyři dávky, pak jednotlivé výstřely. „Všude byla krev, na zemi lidé… Nevím, jestli byli mrtví, jsem ještě v šoku,“ řekl jeden z kolemjdoucích.

Slzy, křik a panika

Dva zaměstnanci restaurace s rychlým občerstvením McDonald's na rohu ulic de la Fontaine-au-Roi a Faubourg-du-Temple vyprávějí, že ke střelbě došlo hned vedle bufetu. Na zemi byli prý mrtví lidé, slzy, křik, panika.

Zrovna jsem šel po ulici a telefonoval, když zazněla neskutečně silná rána. Odhodilo mě to několik metrů. Ta bomba explodovala kousek ode mě. Její část trefila můj mobil, který jsem měl zrovna u ucha. Kdybych v ten okamžik netelefonoval, měl bych jen půlku hlavy.
Sylvestre
přeživší

Zaměstnanci utekli do prvního patra. Podle nich útok trval nejvýš minutu a půl. „Byl jsem naproti v řeckém bufetu, když přišel muž a začal střílet na lidi na zahrádce restaurace,“ řekl další svědek. „Vešel do vedlejšího baru a když vyšel, viděl jsem na zemi mrtvá těla… Zasaženi byli i dva lidé v autě,“ dodal.

Fotograf: Situace je šílená, policie i lidé ale reagují rozvážně

Fotograf Eugen Kukla se zrovna vracel s rodinou z koncertu, když se o útocích dozvěděl. Před půlnocí se vrátil do města a snažil se dostat co nejblíže místu, kde se tragédie odehrála. „V té době už byly ulice zaplněny sanitkami a policejními vozy. V životě jsem neviděl takové množství záchranné techniky,“ poznamenal Kukla.

Život v Paříži ale běží dál. „Ta situace je skutečně šílená, reakce Pařížanů, zdravotníků i policie jsou ale velice rozvážné. Nevidím tu žádnou paniku nebo hysterii. Jednoznačná reakce je: nepoddáme se, není možné kapitulovat, hlavním záměrem teroristů je právě to, aby je přinutili chovat se jinak,“ konstatoval Kukla.

Lidé jsou ale znepokojení, chodí v ulicích s mobilními telefony a shánějí informace, podotkl fotograf s tím, že nejemotivnější byla pro něj noční setkání přeživších, schovaných pod aluminiovými plachetkami, s jejich příbuznými.

Polka žijící v Paříži: Všichni mají strach

Světoví politici na Francouze apelují, aby se nenechali zastrašit. „Já si myslím, že se všichni bojí. Není to poprvé, kdy k něčemu takovému došlo, může se to stát kdekoliv, takže si myslím, že každý má strach,“ poznamenala Agnieszka Bojko – Polka žijící v Paříži.

Po celé Francii nyní platí výjimečný stav. Hodně obchodů zůstává zavřených a posíleny byly i kontroly na hranicích. Lidé nemají vycházet z domovů.