Občanská platforma předala moc. Vlády v Polsku se ujímají konzervativci

Události: Vládu nad Polskem přebírá PiS (zdroj: ČT24)

Polská premiérka Ewa Kopaczová na první schůzi nově zvoleného parlamentu podala v souladu s ústavou demisi své vlády. Krátce poté prezident Andrzej Duda demisi kabinetu přijal. Novou vládu sestaví konzervativní Právo a spravedlnost. Polsko ale bude mít i nadále v premiérské funkci ženu – Beatu Szydlovou. Ujmout funkce by se měla během několika dní.

Ewa Kopaczová oficiálně složila premiérskou funkci
Zdroj: ČTK/EAST NEWS/ENPOL

„Nezapomeneme na žádný váš slib. Jestli nás nová vláda zavede ze Západu na Východ, budeme mít připravenu mapu pro návrat do normálnosti,“ řekla Kopaczová na adresu vítězů voleb, konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

PiS má v novém Sejmu, dolní komoře parlamentu, jako první strana od pádu komunismu v roce 1989 dostatečnou většinu poslanců na to, aby vytvořila vládu sama, bez potřeby koaličních spojenců. Na dvoutřetinovou většinu, potřebnou ke změnám ústavy, však nedosáhla.

Demokracie spočívá v tom, že se vlády střídají. Dneska moc v Polsku přebírá PiS. Ačkoliv se tomu samozřejmě netěšíme, respektujeme tento výsledek voleb.
Ewa Kopaczová
odstupující polská premiérka

Kopaczová ironicky popřála nové vládní straně, aby vše dělala lépe než její Občanská platforma, vládnoucí Polsku předchozích osm let. K tomu by ovšem vláda PiS musela postavit více než 3000 kilometrů nových dálnic, zajistit nejvyšší hospodářský růst v Evropské unii a především zachovat historicky nejvyšší zaměstnanost v zemi, kdy práci má 16 milionů lidí a nezaměstnanost je jednociferná, vypočítala odstupující premiérka.

Novou polskou premiérkou se stane Beata Szydlová
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Polsko je dnes v lepším stavu, než když jsme přebírali moc po vás (v roce 2007). Přeji vám, abyste nezničili stabilitu veřejných financí,“ řekla a zdůraznila, že opozice se postaví všem snahám narušit nezávislost soudů, občanské svobody práva žen.

Trapné, hodnotili projev končící premiérky členové PiS

První schůze nově zvoleného parlamentu se účastnil i prezident Duda
Zdroj: Slawomir Kaminski/Reuters

Vystoupení odstupující premiérky vyvolalo kritiku poslanců PiS. Elžbieta Witeková projev charakterizovala jako neelegantní, trapný a poučující. „Slušelo by se na konec říci něco, co by nás spojovalo, ale viděli jsme Platformu v podobě, jakou ukazovala každý den,“ řekla.

„Měla shrnout svá léta a předat žezlo,“ usoudil Ryszard Petru, který do Sejmu vstoupil jako předseda nové strany Moderní. Projev Kopaczové byl podle něj nepochopitelně a přehnaně agresivní.

Sama Kopaczová krátce po svém vystoupení prohrála první povolební souboj – o křeslo předsedkyně klubu nových poslanců a senátorů své strany. Poměrem 94 ku 72 hlasům byl do této funkce zvolen poslanec, ekonom a bývalý státní tajemník ministerstva zdravotnictví Slawomir Neumann.

Datum jmenování nové vlády zatím nebylo stanoveno

Novou polskou premiérkou se v příštích dnech stane Beata Szydlová, přesné datum ale ještě nebylo stanoveno. Složení nové vlády bylo nicméně oznámeno již v pondělí. Za nejkontroverznější osobu je pokládán příští ministr obrany Antoni Macierewicz. Je znám tím, že považuje pád letounu s prezidentem Lechem Kaczyńským u ruského Smolenska za atentát. Rusové navíc podle něj schválně zdržují vyšetřování tragédie a nechtějí do Polska vydat trosky letadla. Vyšetřovatelům dokonce pohrozil žalobou.

Konzervativci ale už připravují první zákony, kterými chtějí ukázat, že umí nejen kritizovat, ale i vládnout. „Buďte klidní. Toto bude velmi racionální vláda, s dobrými vztahy se sousedy i dalšími evropskými státy,“ ujistil nový vicepremiér Piotr Gliński.

Vydáno pod