Praha neprodloužila akreditaci ruskému novináři Kuranovovi

Události: Praha neprodloužila akreditaci ruskému novináři (zdroj: ČT24)

České ministerstvo zahraničí neprodloužilo akreditaci ruského novináře Alexandra Kuranova, který dosud působil v Česku. Akreditace mu vypršela koncem srpna. O případu informoval server Neovlivni.cz, podle něhož podobné kroky bývají součástí opatření státu proti cizím špionům. Kuranov pracoval jako zpravodaj na volné noze akreditovaný pro dvě státem řízená média - Kremlem financovanou agenturu RIA Novosti a zpravodajskou síť stanic Russia Today. Proti rozhodnutí českých úřadů se chce odvolat.

„Důvody, které vedly k neprodloužení novinářské akreditace Alexandra Kuranova, jsou utajované podle zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, v platném znění. Můžeme ale potvrdit, že MZV ČR jeho žádost zamítlo,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí.

Kuranov: Chci očistit své jméno, žádnou vinu necítím

Alexander Kuranov se chce proti rozhodnutí Česka bránit
Zdroj: ČT24

Rozhodnutí může souviset s opatřením státu proti špionáži, sám Kuranov ale takové podezření odmítá. Z kroku českého ministerstva je rozpačitý a chce se bránit. „V každém případě chci bojovat za to, aby tu nezůstal předpoklad, že jsem dělal něco špatného proti České republice nebo lidem,“ řekl ruský novinář České televizi.

Kuranov v Česku působí kolem 30 let. V minulosti čelil kritice za zprávu, kolik bude stát březnový průjezd amerického konvoje Českem. Pro RIA Novosti s odkazem na ministra obrany Martina Stropnického informoval, že akce bude stát 7,5 milionu dolarů. Stropnický přitom na tiskové konferenci řekl, že náklady na ubytování a stravování členů konvoje budou činit 175 780 korun a částku uhradí Američané.

Kuranov se chce kvůli očištění svého jména obrátit na české ministerstvo zahraničí, premiéra i Bezpečnostní informační službu a požádat o prověření. „Je poškozená moje lidská i novinářská čest. Nemám pocit viny, nikdy v životě jsem nebyl špion,“ prohlásil ruský novinář v Událostech, komentářích.

Novinář Kuranov: Nemám pocit viny (zdroj: ČT24)

Černínský palác uděluje dlouhodobé akreditace zahraničním novinářům, kteří působí v Česku, na jeden kalendářní rok s možností prodloužení. „Dlouhodobá akreditace zahraničního novináře slouží k oprávnění vstupu na akce pořádané MZV. Po zahraničních novinářích ji mohou požadovat i další organizace, které zvou média na své akce,“ sdělila dále česká diplomacie.

Moskva: Česko se chová jako cenzor

Podle zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharové se Česko chová jako cenzor. „Jedná se o další projev cenzury a pronásledování ruských novinářů v západních zemích. Je to rovněž porušení norem a zásad vyvinutých mezinárodními organizacemi v oblasti ochrany práv novinářů,“ uvedla.

Česko a Rusko si v uplynulých letech vzájemně vyhostily několik diplomatů, řidčeji dochází i k neprodloužení novinářských akreditací. V únoru 2010 neprodloužilo ruské ministerstvo zahraničí vízum zpravodaji České televize v Moskvě Josefu Pazderkovi. Podobný krok provedlo v létě předchozího roku Česko vůči ruskému novináři Vladimiru Silkinovi. Praha neprodloužila akreditaci ani Leonidu Sviridovovi, kterému ji později odebrali i v Polsku.