Trpíte depresí? Pravděpodobně máte na mozku změny

Londýn - „Z toho se dostaneš, chce to jen se trochu snažit,“ slýchávají často lidé s depresí. Lékaři už ale dávno vědí, že to zdaleka není tak jednoduché. Teď navíc přišli díky magnetické rezonanci na to, že depresivní pacienti mají typické změny na některých částech mozku. Podle světové zdravotnické organizace na světě depresí trpí na 121 milionů lidí.

S vývojem technologií lze nahlížet do tajů lidského mozku. V londýnském psychiatrickém institutu věří, že tvar a velikost určitých oblastí mozku může prozradit mnoho zajímavých skutečností o psychických chorobách. „Lidem s depresí ostatní často říkávají, že je to všechno jen stav mysli a můžete se z toho rychle dostat. My tu ale jasně vidíme, že existují důkazy, že deprese způsobuje změny ve struktuře mozku,“ prohlásil Matthew Kempton z Psychiatrického institutu v Londýně. 
 
Matthew Kempton a jeho kolegové poslali 143 pacientů s klinickou depresí na magnetickou rezonanci. Měřili velikost různých částí mozku a zkoumali jejich strukturu. Všimli si přitom změn v hipokampu, který zodpovídá za paměť. Velikost se měnila také u čelního laloku, který má na starosti plánování, úsudek a city, ale i u bazálních ganglií řídících pohyb.

Mozek
Zdroj: ČT24

Antidepresiva vrací mozek do normálu

Lékaři ale nevědí, jestli jsou změny následkem deprese, nebo naopak její příčinou. Vědí ovšem, že antidepresiva, která pomáhají znovu nastolit chemickou rovnováhu v mozku, fungují. „Víme jistě, že se tyto změny u lidí v depresi rozhodně odehrávají. Hipokampus se díky léčbě dokáže vrátit do podoby, jakou má u většiny běžné populace, takže máme aspoň nějaké důkazy o tom, že léky zabírají,“ prohlásil Kempton. Metoda lékařům pomohla odlišit od sebe dvě nemoci - depresi a bipolární poruchu.

Matthew Kempton, Psychiatrický institut, Londýn:

„Rozdíly, které jsme našli, jsou celkem jasné. U bipolárních pacientů jsme viděli problémy v oblastech bílé hmoty, poměrně jemné rozdíly, zatímco u lidí s depresí jsme si změn povšimli především v oblasti šedé hmoty mozkové.“

Lékaři doufají, že pokud změnám porozumějí, podaří se jim najít ještě efektivnější léčbu. „Jakmile budeme vědět, kde se ty změny odehrávají, co je způsobuje, tak můžeme hledat nové metody léčení této choroby a také nové léky,“ podotkl Kempton.
 
Zkoumání mozku s pomocí zobrazovacích technik, jako je například magnetická rezonance, je teprve na samém počátku. Před vědci se tak neustále otevírají další a další tajemství.

Deprese (zdroj: ČT24)