Austrálie se přidá k ropnému embargu vůči Teheránu

Teherán – Netrvalo to ani den a k unijnímu embargu na dovoz íránské ropy se připojila další země. Podpora přišla od „klokanů“, tedy z Austrálie. Teherán se nechal slyšet, že považuje embargo Evropské unie za neúčinné. Údajně je schopen si najít nové trhy na prodej své produkce. Prohlásili to podle agentury AP íránští představitelé.

Někteří íránští analytici hovoří o možnosti přerušit dodávky do Evropy ještě dříve, než embargo v červenci vstoupí v platnost, aby byly unijní státy „potrestány“. Jiní mluví o daru, který pro Írán embargo znamená, protože prý íránskou ekonomiku přiměje k žádoucí diverzifikaci. Evropská unie uvalila embargo na dovoz ropy z Íránu v pondělí ve snaze zvýšit nátlak na Teherán, aby přistoupil na jednání o svém jaderném programu.

Dnes australský ministr zahraničí Kevin Rudd prohlásil, že jeho země hodlá podniknout přesně takové kroky, jaké učinil Brusel. Informovala o tom agentura Reuters. Nové sankce proti Íránu ale odmítá Rusko. Západu prý totiž nejde o to, zabránit šíření jaderných zbraní, ale způsobit Teheránu ekonomické škody a vyvolat nespokojenost obyvatel s tamním režimem.

Rusko tvrdí, že se o situaci v Íránu musí zajímat už proto, že by se v případě války s největší pravděpodobností stalo cílovou zemí tisíců íránských běženců.

Gennadij Gatilov, náměstek ruského ministra zahraničí:

„Je třeba říct, že přítomnost vojenského komponentu v jaderném programu Teheránu dosud nebyla prokázána. Ani to ale nevadí představitelům některých zemí v ohlašování možnosti provedení vojenských úderů proti Íránu s odkazem na jeho jaderný program a hrozbu, kterou údajně představuje.“

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

Teherán embargo původně označil za akt agrese. Íránské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že se jedná o propagandu a psychologickou válku. Dva poslanci rovněž znovu pohrozili uzavřením strategického Hormuzského průlivu, kterým z Perského zálivu plují tankery s ropou.

Írán se chystá hledat zájemce jinde

Jiní představitelé ale považují embargo za neúčinný nástroj. Podle nich nebudou sankce fungovat. „Světová ekonomika nefunguje tak, že by znemožnila existenci nějaké země,“ prohlásil šéf zpravodajských služeb Haidar Moslehí podle agentury IRNA. Podle něj jsou sankce spíše příležitostí, aby se Írán stal soběstačným, místo aby se spoléhal na okolní svět. Další íránský představitel prohlásil, že Írán najde jednoduše nové zájemce o ropu.

Asi 80 procent íránských příjmů z exportu pochází právě z ropy a podle řady analytiků sankce zásadně zasáhnou íránskou ekonomiku. S asi čtyřmi miliony barelů denně je Írán druhým největším producentem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu. Denně vyváží asi dva miliony barelů, zbytek spotřebuje domácí trh. EU odebírá od Íránu 450 tisíc barelů denně, to je 18 procent íránského vývozu.

Rusko a diktátoři (zdroj: ČT24)