Putin: Modernizací armády jen doháníme, co se zanedbalo po pádu SSSR

Program rozsáhlé modernizace ruských ozbrojených sil neznamená zapojení Ruska do závodů ve zbrojení. Pouze napravuje roky po zániku Sovětského svazu, během nichž byla armáda zanedbávána, prohlásil na poradě o rozvoji vojenskoprůmyslového komplexu ruský prezident Vladimir Putin.

Již třetí porada s velením ozbrojených sil a vedením zbrojovek v posledních dnech dokládá, jak velkou pozornost ruský vůdce věnuje modernizaci armády v situaci, kdy se zhoršily vztahy se Západem kvůli ukrajinské krizi.

„Vytvoření moderní armády, vybavené nejnovějšími zbraněmi a vojenskou technikou, zůstává jednou z priorit výstavby ozbrojených sil. A – upřímně řečeno – vždy tomu tak bylo,“ řekl prezident. „Nejednou jsem říkal – a chci to zopakovat ještě jednou: nechystáme se nechat vtáhnout do nějakých závodů ve zbrojení, a už vůbec ne někoho dohánět a předhánět, ale prostě musíme dohnat to, co bylo zanedbáno v 90. a následujících letech, kdy ozbrojené síly i samy zbrojovky nebyly dostatečně financované.“

„Situace se nyní změnila, zdroje ke splnění státních zakázek se poskytují v míře naplánované ve státním programu přezbrojení do roku 2020. Chci ještě jednou říct, že to není nějaká neplánovaná naléhavost, ale naplánovaná práce a tyto plány vznikly už před deseti lety,“ dodal Putin.

Ruský prezident ocenil, že vojáci dostali letos o čtvrtinu více nových a modernizovaných typů zbraní než loni a rostoucí kvality výcviku potvrzují i vojenská cvičení. Nezbytné je však skoncovat se skluzy při plnění státních zakázek, což se zatím nedaří.

V úterý Putin prohlásil, že Spojené státy a jejich spojenci nepřestávají v budování globálního systému protiraketové obrany, což Rusko pokládá za „pokus narušit existující paritu v oblasti raketových a jaderných zbraní a rozkolísat celý systém regionální a globální stability“. USA se prý nesnaží o ochranu před íránskou a severokorejskou hrozbou, ale chtějí „zneškodnit strategický potenciál jiných jaderných států“, především Ruska.

„Budeme pracovat na systémech protiraketové obrany, ale v prvé etapě, jak jsme nejednou říkali, budeme pracovat na útočných zbraních schopných překonávat jakékoliv systémy protiraketové obrany,“ upozornil Putin.

Kamery ukázaly záběry na údaje o utajovaných zbraních

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov připustil, že ve zprávách ruských televizí o prezidentových poradách s generalitou a zbrojaři se objevily i záběry na údaje o dosud utajovaných zbraních. „Doufáme, že nic takového se už nebude opakovat,“ řekl.  

Do záběru kamer se dostaly údaje o systému „Status-6“ z konstrukční kanceláře Rubin, proslulé stavbou ponorek – a blogeři to zaznamenali ještě dříve, než byly záběry odstraněny. Vyvíjená „superzbraň“ má „ničit důležité hospodářské objekty nepřítele na pobřeží“ a také způsobit „zaručeně neakceptovatelné územní škody“ v důsledku dlouhodobého radioaktivního zamoření. 

Komentátoři a blogeři se nyní dohadují, zda Rusové vyvíjejí mimořádně silné jaderné torpédo o dosahu 10 000 kilometrů a ponoru 1000 metrů, anebo spíše ponorku, která sama bude fungovat jako zbraň. Nosičem zbraňového systému by prý měly být speciální ponorky Belgorod a Chabarovsk. 

Vydáno pod