Státy Perského zálivu opustí pozorovatelskou misi v Sýrii

Damašek – Státy Perského zálivu se rozhodly podobně jako Saúdská Arábie stáhnout své pozorovatele z mise Ligy arabských států (LAS) v Sýrii. Vyzvaly zároveň Radu bezpečnosti OSN k většímu tlaku na Damašek a krokům nezbytným k naplnění arabského mírového plánu, který předpokládal zastavení násilností a odchod prezidenta Bašára Asada. Damašek zároveň oznámil, že dal svůj souhlas k tomu, aby mise pokračovala, jak se na tom v neděli v Káhiře dohodli ministři zahraničí LAS.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes prohlásil, že některé arabské země se připojily ke konspiraci proti jeho zemi. Oznámil také, že je povinností vlády podniknout jakékoli kroky nezbytné k ochraně země před chaosem. Damašek ale nově souhlasí s tím, aby mise arabských zemí zůstala v Sýrii o měsíc déle, tedy do 23. února.

Syrská vládní Pokroková národní fronta dnes arabský plán odsoudila jako závažné vměšování do syrských záležitostí, porušování suverenity země a porušení charty LAS. Podle mírového plánu by měl syrský prezident předat moc viceprezidentovi a během dvou měsíců by měla být vytvořena vláda národní jednoty. Následně by se měly konat svobodné volby. Šest zemí sdružených v Radě pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC - Saúdská Arábie, Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Katar a Omán) Sýrii obvinilo, že plán nerespektuje.

Pozorovatelská mise v Sýrii se rozpadá (zdroj: ČT24)

Liga arabských států chce, aby jí s tlakem na Sýrii pomohla Rada bezpečnosti OSN. Tam už ale podobná iniciativa jednou narazila. „Rada bezpečnosti měla už dávno promluvit. Jak víte, se svými evropskými kolegy jsem už loni v říjnu předložil rezoluci, kterou ale odmítly Čína a Rusko. Z jejich strany to byla rozhodně chyba a vypadá to, že se jejich postoj zatím nemění,“ prohlásil britský ministr zahraničí William Hague.

Pozorovatelská mise LAS je součástí snahy o zastavení násilností proti opozici vůči Asadovu režimu, které si od loňského roku vyžádaly tisíce mrtvých. Rozpory uvnitř Ligy arabských států i Rady bezpečnosti hrají do karet syrskému režimu, který nepřestává tvrdě potlačovat protivládní demonstrace.

Pohřeb oběti syrských násilností
Zdroj: ČT24