V USA obvinili tři hackery za obří kybernetickou krádež. Získali data 100 milionů lidí

Prokuratura Spojených států vznesla obvinění proti třem mužům, kteří údajně stojí za největším kyberútokem na americké finanční společnosti v dějinách. Dvěma Izraelcům a jednomu Američanovi se od roku 2012 do letošního léta podařilo získat osobní údaje stovky milionů lidí. Ilegální činností si přišli na desítky milionů dolarů.

„Prolomené údaje byly neuvěřitelného rozsahu a velikosti,“ zhodnotil newyorský prokurátor Preet Bharara čin, při němž se útočníkům mimo jiné podařilo získat data o 87 milionech klientů JP Morgan, což je největší únik informací z jediné finanční instituce v historii Spojených států. Útočníci napadli systémy dvanácti firem a celkem uloupili osobní údaje 100 milionů lidí.

Hackeři mířili především na ty, kdo se účastní obchodování na burze. Zcizené údaje využili k akciovým podvodům, jimiž si měli přijít na desítky milionů dolarů. „Svým způsobem šlo o podvod s cennými papíry na kyber steroidech,“ zhodnotil Bharara. Obvinění se zabývali i provozováním nezákonných on-line kasin, ilegálními bitcoinovými transakcemi, praním špinavých peněz a zprostředkováváním finančních transakcí pro podsvětí.

„Chování obžalovaných ukazuje nový svět hackingu pro maximalizaci zisku. Jedná se o činnost v rámci diverzifikovaného kriminálního konglomerátu, který lokalizuje oběti a špehuje hospodářskou soutěž. V krátkosti řečeno, hacking se stává způsobem businessu,“ uzavřel prokurátor.

Vydáno pod