Nobelistka Su Ťij zasedne v barmském parlamentu

Vůdkyně Národní ligy pro demokracii (NLD) a dlouho vězněná nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij získala v nedělních volbách v Barmě křeslo v parlamentu. Oznámila to volební komise s tím, že NLD zatím získala 163 křesel ze 182. Na celkové výsledky se ale čeká.

Národní liga pro demokracii na základě dílčích výsledků prvních svobodných voleb po desetiletích vlády vojenské junty jasně vyhrála. Podle předběžných výsledků NLD získala skoro 90 procent hlasů. Vládnoucí Strana svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) již v pondělí uznala porážku. Mluvčí prezidenta pogratuloval Su Ťij k úspěchu, ale řekl, že k setkání může dojít až po oznámení finálních výsledků.

Podle volební komise získala NLD 163 ze 182 křesel v parlamentu, jejichž obsazení už je jasné. Z 664 křesel v parlamentu se ve volbách rozděluje 491 mandátů. Čtvrtina automaticky připadá armádě. Su Ťij prý ve svém obvodě dostala 54 676 hlasů.

Su Ťij již v dopisech požádala o setkání s šéfem armády, prezidentem a předsedou parlamentu, podle agentury AP patrně proto, aby s nimi probrala vytvoření nové vlády. Schůzka by se měla konat příští týden.

Nejisté naděje na prezidentství

Podle jednoho ze zakladatelů strany NLD Tina U bude Su Ťij nyní usilovat o národní smíření. Tin U to řekl Rádiu Svobodná Asie. „Stále ale doufám, že se stane prezidentkou. Proto jí pomáhám a pracuji s ní,“ dodal.

Podle barmské ústavy z roku 2008 se ale Su Ťij hlavou státu stát nemůže, ústava totiž zakazuje lidem, jejichž rodinní příslušníci mají cizí občanství, ucházet se o prezidentskou funkci. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel.

Prezidenta tak budou muset hledat jinde. Trojici prezidentských kandidátů nominují po oznámení konečných oficiálních výsledků obě komory parlamentu a armáda a jednoho z nich následně zvolí. Poražená dvojice se stane viceprezidenty. „Bude potřebovat politickou figuru ochotnou časem prosadit změnu ústavy ,“ zmínila zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Pro Su Ťij a novou vládu totiž bude základním úkolem prosadit změnu nedemokratické ústavy, kterou psala ještě vojenská junta. Nový parlament se ale bude muset zabývat i těžbou surovin, ze které má zisk jenom úzká skupina osob, nebo útlakem vůči menšinám.

Sama Su Ťij v úterním rozhovoru s BBC uvedla, že podle ní bude mít její strana po sečtení všech hlasů dostatek poslanců na to, aby mohla vytvořit vládu. Očekává zisk zhruba 75 procent hlasů. NLD v úterý obvinila volební komisi, že zveřejňování výsledků záměrně zdržuje.