Francouzská kampaň má zabránit náboru mladých lidí do řad IS

Z evropských zemí se Islámskému státu (IS) daří rekrutovat nejvíc mladých bojovníků i nadále ve Francii. Podle vlády je nyní v Sýrii a Iráku asi pět stovek mladých Francouzů. Paříž proto na několika frontách rozjela kampaň, která má nábor zarazit. Na prevenci radikalizace mezi mladými lidmi vláda letos vyhradila šest milionů eur - šestkrát víc než loni.

Francouzská kampaň proti náboru mladých lidí do IS
Zdroj: ČT24

Kampaň se opírá především o spolupráci s rodinami, které mají na zelenou linku dávat vědět, pokud budou mít pocit, že se jejich dítě chová v tomto směru podezřele.

Vláda hodlá spolupracovat se všemi prefekturami, ve všech regionech mají vznikat specializované buňky, které budou hovory ze zelené linky přijímat a snažit se problémy co nejdříve podchytit. Investuje se rovněž do školních programů, které mají dětem vštěpovat od útlého dětství francouzské hodnoty, i do rekonstrukce problémových čtvrtí na městských perifériích. Vláda spolupracuje s muslimskými imámy i s nevládními organizacemi, jako je třeba ta, kterou vede muslimka Dunia Bouzarová.

Dunia Bouzarová, autorka knihy 'Život po Islámském státu'
Zdroj: ČT24

„Islámskému státu se daří mladým lidem vnutit pocit, že mohou patřit do jakéhosi vyššího společenství, kde najdou skutečnou solidaritu,“ říká Bouzarová, autorka knihy Život po Islámském státu. Vláda vyhradila přes půl milionu eur na její program, v němž se snaží zmanipulované mladé lidi získat zpět tím, že jim s pomocí rodičů připomíná šťastné chvíle z dětství. Bouzarová tvrdí, že už zachránila padesát lidí. „Bylo pro mě těžké připustit, že mě indoktrinovali. Bylo těžké to uznat a je to těžké ještě dnes,“ říká jedna ze zachráněných, patnáctiletá francouzská muslimka Lea.

Samotní islamisté už o novém protivníkovi vědí. Dunia je neustále pod policejní ochranou. Hrozba je reálná. „Ti, kteří nahrazují lež pravdou, ti, kteří bojují s nepravostí, ti nenosí Duniu (Bouzarovou) v srdci,“ prohlásil francouzský náborář Islámského státu Omar Omsen.

Francie se snaží zastavit nábor mladých lidí do IS (zdroj: ČT24)

Zatímco se Francie v otázce radikálních muslimů dříve soustředila spíše na represi, nyní se zaměřuje na prevenci. Skutečnost, že nejvíce mladých lidí rekrutuje IS v absolutních číslech ve Francii, je dána především tím, že v zemi galského kohouta žije největší muslimská komunita v Evropě. Jak poznamenává zpravodaj ČT Petr Zavadil, džihádisté odtud mířili do války na Balkáně už v polovině 90. let.

Francie od loňského léta po boku mezinárodní koalice vedené Spojenými státy podniká nálety na pozice IS na iráckém území z leteckých základen ve Spojených arabských emirátech a Jordánsku. Na cíle v Sýrii francouzské letectvo poprvé zaútočilo letos koncem září. Francie také poskytuje logistickou podporu syrským povstalcům, které považuje za umírněné. Jsou mezi nimi i Kurdové.