Dvacítka vysušených hlav se vrací do vlasti

Paříž - Francie dnes slavnostně vrátila Novému Zélandu 20 tetovaných mumifikovaných hlav maorských bojovníků. Ceremonii v pařížském muzeu Quai Branly předsedal francouzský ministr kultury Frédéric Mitterrand. Podle novozélandského velvyslanectví v Paříži šlo o dosud největší skupinu hlav, které se vracejí zpět do vlasti.

Hlavy byly vystavovány v několika francouzských muzeích jako kuriozity. Jednu Paříž poslala zpátky na Nový Zéland už loni v květnu. Nový Zéland začal usilovat o jejich navrácení od roku 2003. Francie se tomu dlouho bránila a až teprve zákonem z roku 2010 nastal obrat. Na novozélandskou žádost pozitivně odpověděly i další země, například Británie, Německo, Nizozemsko a Dánsko.

Mumifikované hlavy, ale i další části těla zejména maorských bojovníků byly od konce 18. století předmětem čilého obchodu. V některých případech se v zájmu „uspokojení poptávky“ zacházelo tak daleko, že byli tetováni a vzápětí stínáni maorští otroci. Británie, která tehdy Nový Zéland ovládala, sice tento obchod v roce 1831 zakázala, ale ten ilegálně pokračoval ještě dlouho potom.