Zakladatel Megauploadu popřel obvinění, zůstává ve vazbě

Auckland – Zakladatel předního světového serveru pro sdílení souborů megaupload.com Kim Schmitz dnes před novozélandským soudem popřel veškerá obvinění z trestných činů spojených s jeho internetovým podnikáním. Požádal soud o propuštění na kauci, proti tomu se však důrazně postavil státní žalobce. Soudce si vyhradil právo rozhodnout o kauci předtím, než rozhodne o jeho vydání do USA, a Schmitz zůstane nejméně do středy ve vazbě.

Němec Schmitz, který vystupuje pod jménem Kim Dotcom, je na Novém Zélandu stíhán za porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví a praní špinavých peněz. „Pan Dotcom důrazně popírá jakékoli kriminální jednání,“ řekl u soudu podle agentury Reuters jeho advokát Paul Davison. Dodal, že propuštění na kauci je odůvodněné, protože u jeho mandanta nehrozí útěk ani obnovení podnikatelské činnosti.

Státní zástupkyně Anne Tooheyová poté uvedla, že u Schmitze alias Dotcoma je riziko útěku „nejvyššího stupně“. Obžalovaný má podle ní přístup k penězům, může si snadno zařídit odcestování, vystupuje pod různými jmény a v minulosti už před obviněními z trestných činů unikal. Podle obhájců mu ale úřady odebraly pasy, zmrazily bankovní účty a obviněný chce s nimi spolupracovat, což dokládali jeho plánem zařídit si na Novém Zélandu trvalý domov.

Soudce David McNaughton měl dnes také rozhodovat o Dotcomově vydání do USA, nejprve však chce rozhodnout o jeho žádosti o propuštění na kauci. Jeho písemné rozhodnutí se čeká nejdříve ve středu a do té doby zůstane obviněný ve vazbě. „Vzhledem k šíři a závažnosti problémů kolem této žádosti o propuštění na kauci si vyhrazuji právo na rozhodnutí v této věci,“ řekl soudce.

V Evropě byli zatčeni dva společníci

Státní zástupkyně dnes u soudu oznámila, že v Evropě byli zatčeni už i další dva jeho společníci, Němec Sven Echternach a Estonec Andrus Nomm. Pátrá se tak už jen po 35letém grafickém designérovi ze Slovenska Júliusi B.

Ministerstvo spravedlnosti USA minulý týden zahájilo vůči Dotcomovi trestní stíhání a americké úřady požádaly Nový Zéland o jeho vydání. USA a Nový Zéland mají standardní smlouvu o vydávání obviněných, ale pokud k němu má dojít, musí být příslušné obvinění trestným činem v obou zemích, upozorňují právní experti.