Američtí novináři odhalili rozsáhlé sexuální delikty v řadách policie

Zneužívání kryté odznakem a uniformou (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé sexuální zneužívaní ze strany amerických policistů odhalilo rok trvající šetření agentury AP. Kvůli těmto trestným činům muselo údajně opustit policii mezi lety 2009 a 2014 na tisíc lidí. Čísla mohou být podle odborníků mnohonásobně vyšší, protože přesné statistiky za celou zemi se nevedou.

Podle AP přišlo kvůli sexuálním zločinům o odznak více než tisíc policistů během šesti let. Případy sahaly od neslušných návrhů přes znásilnění až třeba k držení dětské pornografie. Jeden případ za všechny – strážník Sergio Alvarez z kalifornského Sacramenta. K uspokojení si často vybíral dívky, které byly už tak na dně: prostitutky nebo narkomanky. Požadoval po nich sex výměnou za to, že je nezatkne.

Od kolegů si přitom o dívkách zjišťoval informace. Cokoliv, co by mohlo potenciální oběť kompromitovat, a tak přimět k poslechnutí. Úřadům se podařilo jeho počínání vystopovat a Alvarez nakonec dostal přes 200 let za mřížemi.

Odsouzený strážník Sergio Alvarez
Zdroj: ČT24

V jiných případech se pachatelé zaměřili třeba na stážistky. I když těch odhalených už jsou stovky, zdaleka prý pátrání po bezpráví v řadách policie nekončí. „Děje se to pravděpodobně ve všech vyšetřovacích úřadech v zemi," uvedla šéfka policejního oddělení na Floridě Bernadette DiPinová.

Ministerstvo spravedlnosti, které shromažďuje data z celých Spojených států, přesné počty provinění mezi lidmi v uniformách nemá. Jednotlivé státy totiž nemají povinnost takové případy do Washingtonu hlásit.

Policie v Sacramentu
Zdroj: Reuters

Po příliš tvrdém postupu proti Afroameričanům jde o další skandál americké policie. V některých okrscích patří stížnosti na sexuální zneužívání mezi druhé nejčetnější - hned po nepřiměřeném násilí. „Jako v jakékoliv profesi jsou i v této někteří hráči špatní," dodává zástupce prokurátora v kalifornském Yolo Jonathan Raven.

Podle právníků přitom některá policejní oddělení o prohřešcích ve vlastních řadách mlčí cíleně. Místo férového přiznání skandálu se s provinilci v tichosti rozloučí a ponechají jim potřebné certifikáty. Oboustranně výhodná dohoda, kdy instituce neztratí svou čest – a bývalí zaměstnanci šanci na jinou práci.