Američtí astronauti téměř osm hodin opravovali z vesmíru ISS

Američtí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren opět vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pokračovali v její nutné údržbě. Šlo o druhý plánovaný pracovní výstup v době, kdy uplynulo 15 let od zahájení pobytu lidských posádek na ISS. Výstup začal podle plánu v 13:10 SEČ a trval přesně sedm hodin a 48 minut, informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Při prvním výstupu ze stanice, který trval sedm hodin a 16 minut, Američané 28. října namazali robotické rameno a usazovali kabely. Měli rovněž odstranit izolaci elektronické přepínací jednotky a zaizolovat detektor antihmoty. Šlo ale o velmi náročnou práci, která se protáhla a byla dokončena až během druhého výstupu.

Během výstupu astronauti rovněž opravovali chladicí systém. Zjistili přitom, že z něj uniká tekutý čpavek, což zdrželo dokončení oprav. Původně NASA plánovala výstup v délce šesti a půl hodiny, nakonec se ale protáhl na téměř osm. Astronauti se totiž museli ujistit, že jim na skafandrech neulpěl žádný jedovatý čpavek. Jinak únik látky podle NASA nepředstavoval žádné nebezpečí.

„Nejdůležitější úkoly byly splněny,“ uvedl mluvčí NASA. Menší úkoly, které astronauti kvůli unikajícímu čpavku nestihli dokončit, se přesunou na později.

Mise astronautů se uskutečnila v době, kdy ISS slaví patnáctiletou přítomnost lidských posádek na své palubě. Stanice je nepřetržitě obydlena, nyní šestičlennými posádkami, od 2. listopadu 2000. Od té doby se zde vystřídalo více než 220 astronautů řady národností, vedle Rusů a Američanů to byli například Francouzi, Italové či Němci.

Rusko-americká rivalita nemá na ISS místo

Rus Oleg Kononěnko, který je nyní s Kellym a dalšími kosmonauty na ISS, u příležitosti 15. výročí v narážce na napětí mezi Moskvou a Washingtonem zdůraznil, že na palubě ISS nejsou žádné rozpory či konfrontace. „Lidé na Zemi nejsou někdy s to si naslouchat, hovořit spolu. Ale tady ve vesmíru je podobná situace nepředstavitelná,“ řekl kosmonaut při spojení s pozemním střediskem. Na tom, co zde každý dělá, podle něj závisí úspěch mise, někdy i přežití všech.

Za spolupráce 16 zemí se stanice postupně budovala v letech 1998 až 2011. Stála kolem 100 miliard dolarů. Hlavním investorem byly USA. Jedná se především o výzkumnou laboratoř, kterou tvoří čtyři moduly, a to americký, ruský, evropský a japonský. Mezi nimi je obývací prostor s šesti pokoji. ISS váží 450 tun a pohybuje se rychlostí asi 28 000 kilometrů v hodině ve výšce 370 kilometrů. Denně oběhne Zemi šestnáctkrát. Sloužit má nejméně do roku 2024.

„Nejdůležitější stránkou ISS je zjišťovat možnosti dlouhodobých pobytů ve vesmíru,“ řekl začátkem týdne na přenášené tiskové konferenci z ISS velitel současné posádky Kelly. On a Rus Michail Kornijenko přiletěli na stanici v březnu a mají zde pobývat rok. Podílejí se tu na přípravě zvažovaných misí s lidskou posádkou ke vzdálenému Marsu.

Vydáno pod