Zranění policisté i kůň. Maskovaní stoupenci Anonymous protestovali v Londýně

Minimálně padesát zadržených, tři policisté v nemocnici, zničené policejní auto i zraněný kůň. Takový je výsledek čtvrteční demonstrace v centru Londýna, při níž lidé v maskách Guye Fawkese proslavené hackerskou skupinou Anonymous protestovali proti vládním strukturám. Podle policie se při tom lidé dopustili nepřijatelného násilí, napsal britský deník The Guardian.

Každoroční demonstrace svolané hackerskou skupinou Anonymous jsou zaměřené obecně proti kapitalismu, v jednotlivostech se ale podle svých slov vymezují proti likvidaci občanských svobod, špehujícímu státu a bezohlednosti vlády k uprchlíkům, chudým, starým i postiženým. Takzvaný Million Mask March (pochod milionu masek) přitom nezasáhl jenom ulice Londýna, ale rozprostřel se do stovek měst po celém světě.

Od skandování k zakládání ohňů

Středem londýnského protestu se stalo Trafalgarské náměstí, kde celá akce začala pokojně, účastníci zpívali a skandovali. Někteří se podle Guardianu ale posléze snažili odtrhnout od hlavní cesty k náměstí u parlamentu, kterou vyznačoval kordon pěších policistů a jednotek na koních, kteří tak znemožňovali přístup do některých oblastí Westminsteru.

Demonstranti tak zamířili i k Buckinghamskému paláci nebo do Green Park a házeli dopravní kužely nebo vystřelovali petardy proti policistům na koních. Někteří další na ulicích zapalovali ohně nebo kouřové bomby.

U zastávky metra St. James's Park pak poničili prázdný policejní vůz, rozbili čelní sklo a založili na něm požár. Podle svědka incidentu citovaného deníkem Guradian na něj házeli hořící papír. Policie věc vyšetřuje. Nikdo nebyl zraněn. Alespoň ne v tomhle případě. Podle Scottland Yardu museli do nemocnice celkem tři policisté, jeden z nich po pádu z koně. Ani policejní kůň nebyl ušetřen zranění. Demonstrace se podle britské policie změnila ve zcela nepřijatelnou noc násilí.

Policie zatýkala, některé ještě před začátkem

Dohromady bylo zatčeno padesát lidí. Dvacet sedm z nich bylo zadrženo kvůli narušování veřejného pořádku a dva za útok na policisty. Tři lidé byli zatčeni ještě před začátkem shromáždění kvůli podezření z držení zbraní. I v loňském roce byla zatčení kvůli útokům na policisty nebo kvůli vandalismu páchaném na veřejných budovách.

Policisté byli hospitalizováni, policejní kůň utrpěl zranění a policejní auto bylo poškozeno v průběhu protestů, což je zcela nepřijatelné.
Ben-Julian Harrington
velící důstojník dohlížející na demonstraci

Řada účastníků akce se nicméně vůči agresivním jedincům vymezuje. „Šest let jsme se snažili, aby nás tisk bral vážně. Pouze tehdy, když nosíme masku, tak si nás začnou všímat. Kdokoliv, kdo se chová násilně, není s námi,“ řekl pro list Guardian Aztecarna Peatonito. „Média se zaměřují na to jedno procento, které dělá problémy,“ myslí si další protestující.

Na pátého listopadu připadá výročí neúspěšného atentátu proti monarchii

Čtvrteční den si aktivistická skupina hackerů Anonymous nevybrala náhodně. Ve Velké Británii si totiž pátého listopadu připomínají výročí, kdy se Guy Fawkes pokusil o neúspěšný atentát na budovu parlamentu a krále Jakuba I. Plán byl ale vyzrazen a Fawkes zadržen, odsouzen a popraven. Od roku 1605 se tak zapalováním ohňů v okolí Londýna slavil neúspěch anglického vojáka a záchrana anglické monarchie.

Význam dnes ale nabral jiný směr s grafickým románem Alana Moora V jako Vendeta a posléze stejnojmenným filmem z roku 2005, odkud pochází i ikonická bílá maska s širokým úsměvem a černým vousem. V příběhu se postava s pžezdívkou „V“ pokouší navázat na historický neúspěch a pod touto maskou plánuje ve fiktivní verzi diktátorské Británie znovu vyhodit do vzduchu parlament a zažehnout v lidech touhu po revoluci a svobodě. Za svůj symbol převzala masku i skupina Anonymous, která provádí kybernetické útoky.