Teroristé podle britské rozvědky mluvili o útoku na Sinaji, Putin souhlasí se zákazem letů

Britská rozvědka zachytila po pádu ruského letadla na Sinaji komunikaci teroristů. Mluvili o organizování velkého útoku v oblasti. Napsal to britský list Daily Telegraph. Informaci zaznamenali britští agenti až po katastrofě, při které minulou sobotu zahynulo 224 lidí. Britové po zákazu odletů z Šarm aš-Šajchu obnovili spojení. Šéf ruské tajné služby nicméně navrhl a prezident Vladimir Putin s tím souhlasí, aby se zakázalo aerolinkám létat do Egypta, dokud se příčiny katastrofy nevyšetří.

Británie i Spojené státy se podle dosavadního vyšetřování přiklání k variantě, že za havárii může bomba. Naznačuje to právě i zachycená komunikace mezi teroristy. Právě toto odhalení přimělo premiéra Davida Camerona, aby o pravděpodobnosti pumového atentátu veřejně promluvil.

BBC navíc přišla s informací, že podle britských zpravodajských služeb byla bomba položená v zavazadlovém prostoru navrchu kufrů, a to těsně před odletem letadla, uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček. Podle zpravodaje ČRo Jiřího Hoška The Daily Telegraph na snímcích trosek letadla dokládá i patrné známky vnitřní exploze a známky po šrapnelech.

Agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování oznámila, že analýza záznamníků z paluby letadla potvrzuje, že se na palubě stalo něco vážného, a to náhle. Podle záznamu letových parametrů "je vše v naprostém pořádku, a pak naráz konec," sdělil zdroj AFP. "Věci se staly náhle, okamžitě," uvedl zdroj.

Moskva vyzývá k předložení důkazů

Rusko tvrzení Spojených států a Británie o teroristickém útoku považuje za předčasnou spekulaci. Pokud má ale Británie důkazy, žádá jejich předložení. 

„Je šokující, že britská vláda má informace, které objasňují to, co se nad egyptským nebem stalo. Pokud tato informace existuje, a my předpokládáme, že ano, když ji sděluje šéf diplomacie, je zarážející, že k ní ruská strana nemá přístup,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva Maria Zacharovová.

Šéf ruské tajné služby Alexandr Bortnikov nicméně navrhl, aby se zakázalo ruským aerolinkám létat do Egypta, dokud se nevyšetří příčiny. „Dokud nezjistíme opravdové příčiny toho, co se stalo, považuji za nezbytné pozastavit lety ruských letadel do Egypta. To se týká především turistických letů,“ uvedl Bortnikov. Ruský prezident Vladimir Putin s postupem souhlasí. „Putin nařídil vládě vypracovat mechanismy realizace těchto doporučení a zajistit návrat ruských občanů do vlasti,“ dodal Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Pochybuji o tom, zda šlo o skutečné rozhovory. Připouštím i možnost, že islamisté rozhovory sehráli tak, aby je ti, kteří je poslouchají, zachytili.
Vladimír Votápek
analytik mezinárodních vztahů, bývalý diplomat
obrázek
Zdroj: ČT24

Ruští vyšetřovatelé dokončují ohledávání místa pádu letadla v oblasti 40 kilometrů čtverečních. Podle šéfa ruské agentury pro letectví budou závěry nejdřív za několik měsíců.

Ke zprávám tajných služeb se vyjádřila i americká administrativa

„Je, myslím, možnost, že na palubě byla bomba. A bereme to velmi vážně,“ uvedl v rozhlasovém rozhovoru americký prezident Barack Obama.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti hodlá vyzvat k posílení bezpečnostních opatření některá zahraniční letiště, která provozují přímé lety do Spojených států. „Víme, že procedury platné ve Spojených státech jsou odlišné od těch, které se (v Egyptě) uplatňují při odletech a příletech,“ prohlásil Obama.

Egypt posílil kontroly na letišti

Británie po hypotéze o útoku všechny lety z egyptského Šarm aš-Šajchu zakázala. V letovisku má zhruba 20 tisíc občanů. Během pátku by však měly odletět čtyři tisíce lidí. Na letiště Britové poslali i své experty, pochybují totiž o důslednosti egyptských kontrol. Tamní ministři protestovali, že k tomu není důvod. Egyptská policie už zpřísnila bezpečnostní kontroly.

„Dodatečná bezpečnostní opatření zahrnují i to, že cestující mají povoleno přinést si do letadla jen příruční zavazadlo. Kufry budou dopraveny odděleně,“ uvedla mluvčí Cameronova úřadu. “Pracujeme s aerolinkami na přijatelném řešení, aby se k cestujícím jejich věci dostaly co nejdříve,“ řekla.

„Nemáme žádnou představu, kdy budeme moci odletět, ale přijeli jsme, abychom zjistili, co se bude dít. Náš let byl stanoven na 11:00," řekla agentuře AFP Donna Conwayová, která původně měla z Šarm aš-Šajchu odletět už ve středu.

Bezpečnostní kontroly v Káhiře posílila i francouzská letecká společnost Air France. Francouzské ministerstvo zahraničí doporučilo svým občanům, aby se vyvarovali letovisek na Sinaji. Již dříve nabádalo ke zvýšené opatrnosti v Egyptě.

Z Egypta odletěli první Britové

Před letištěm stály podle televizních záběrů v kilometrové frontě desítky autobusů, převážně s britskými a ruskými turisty. Policisté kontrolovali každé vozidlo.

Britská společnost easyJet krátce před polednem uvedla, že egyptské úřady britským aerolinkám další lety do Šarm aš-Šajchu pozastavily. Egyptské úřady to popřely a upozornily na omezenou kapacitu letiště. První letadlo s britskými turisty už z letiště odletělo. 

Podle zástupců britské vlády, kteří komunikují s britskými turisty, se dnes nepodaří odletět ani zhruba polovině. Mohlo by se podařit odbavit asi osm letů.
Jakub Szántó

Do Ruska už odletělo devět letadel. Jedním z nich byl i letoun ruské společnosti MetroJet, jejíž airbus se minulý týden v sobotu na Sinaji zřítil. Podle zaměstnanců letiště od tragédie odlétá z Šarm aš-Šajchu kolem dvou desítek letadel do Ruska denně.

  • K nehodě letu 9268 menší ruské aerolinky Kogalymavia došlo v sobotu 31. října. Celkem 224 lidí – převážně ruských turistů – mířilo z jihosinajského přístavu Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Nikdo nepřežil.
  • Spojení s leteckým dispečinkem posádka přerušila v době, kdy airbus letěl zhruba ve výšce 10 kilometrů. Poté letoun začal prudce klesat. Podle ruských i egyptských vyšetřovatelů do poslední chvíle piloti nehlásili nic mimořádného.
  • Od začátku vyšetřování je v různé míře zmiňováno několik možných příčin – technická závada, chyba pilotů, sestřelení a v poslední době zejména možný výbuch ukryté nálože přímo v letadle. Jako nejpravděpodobnější verzi ji uvádějí britské a americké tajné služby.
  • V té souvislosti je nejčastěji zmiňováno hnutí Islámský stát a jeho odnož na Sinajském poloostrově. Radikální islamisté se krátce po tragédii k činu skutečně přihlásili, sami ale hovořili o sestřelení. Teoreticky by šlo o reakci na ruské letecké angažmá v syrské válce.
  • Ze strany Egypta a Ruska dosud zaznívají slova o zdrženlivosti do té doby, než skončí vyšetřování. Celý proces může trvat několik měsíců.