Čeští lékaři míří za vyššími platy do Kataru

Dauhá – Po českých lékařích je ve světě poptávka. Zdravotnický personál u nás stále častěji hledají také nemocnice z Kataru. Uchazečům o práci mají hodně co nabídnout – vybírají si ale podle tvrdých kritérií, která splní jen desetina zájemců.

V prestižní nemocnici Al-Ahlí v Dauhá pacienta berou jako hosta, který má kromě skvělé zdravotní péče nárok i na ten nejlepší servis. Lékaři i zdravotní sestry jsou nemocným vždy k dispozici. Vedení nemocnice se teď rozhodlo mezinárodní tým zdravotnického personálu rozšířit a volba padla na střední Evropu.

Žadatelé často neumí pořádně anglicky

Zájem je především o fyzioterapeuty, radiology a zdravotní sestry. Práci ale získal jen každý desátý žadatel. Největší překážkou je slabá znalost angličtiny a také nedostatečně vstřícné chování k pacientům. V Česku vybíral nové zaměstnance osobně Mobin Abdulla.

Mobin Abdulla, manažer nemocnice Al-Ahlí:

„Byli jsme velice příjemně překvapeni, když jsme v Česku našli tolik skvělých lidí. I to je důvod, proč jsme se rozhodli sehnat v České republice ještě víc lékařů a zdravotnického personálu.“

Český lékař, který zaměstnání získá, může počítat s měsíčním příjmem 18 tisíc korun. Plat se navíc v Kataru nedaní, zdarma je ubytování i veškerá zdravotní péče. I práce snů má ale své stinné stránky. „Je to těžké, běžně máme jen měsíc volna ročně a pouze v té době se vidíme s rodinami,“ podotkla vrchní zdravotní sestra, Bulharka Ginka Christová.

V Kataru během posledních šesti let pracovaly v několika nemocnicích státních i soukromých na čtyři stovky lékařů a zdravotních sester z Česka a Slovenska. Po roce v místních zdravotních zařízeních pak nemají problém získat práci kdekoliv na světě.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)