V americké armádě roste počet sebevražd a sexuálních útoků

New York – Americká armáda loni zaznamenala rekordní počet sebevražd vojáků v aktivní službě. Dobrovolný odchod ze světa si loni zvolilo 164 vojáků, tedy o 5 víc než v roce 2010. Rapidně navíc stoupl počet sexuálních trestných činů, které spáchali vojáci. Letos jich přibylo téměř o třetinu, útoky přitom většinou směřovaly na mladé kolegyně z armády.

Zhruba 60 procent sebevražd se stane během první služby vojáka v armádě. Nárůst počtu sebevražd v americké armádě se přičítá hlavně opakovaným nasazováním do misí v Iráku a Afghánistánu. Na nepříznivou statistiku mají ale vliv i další faktory, například alkohol či snížení náročnosti kritérií pro vstup do ozbrojených sil v posledních letech. 

I když počet sebevražd v armádě neustále roste, podle jejího vedení se v posledních letech smutná statistika víceméně ustálila. „Musíte si položit otázku, jak vysoké by toto číslo bylo, kdybychom tomuto problému nevěnovali takovou pozornost, jakou jsme mu věnovali,“ říká generál Peter Chiarelli ze štábu americké armády. O duševní zdraví vojáků se v armádě stará celkem 4000 psychiatrů a terapeutů.

Za přibývajícím počtem násilných sexuálních trestných činů vidí armádní činitelé rovněž alkohol a také nová kasárna, ve kterých mají vojáci větší soukromí. Ve více než polovině případů se oběťmi takových útoků staly mladé vojačky ve věku 18 až 21 let.

Vydáno pod