Pro legalizaci marihuany je stále víc Američanů, Ohio ale řeklo „NE“

Dvě třetiny voličů v americkém Ohiu odmítly v referendu legalizaci marihuany. Podle místních médií to vyplývá z odhadů výsledku po hlasování. Počet stoupenců legalizace marihuany v USA přitom dlouhodobě stoupá.

Zastánci legalizace této měkké drogy chtěli změnu ústavy, která by povolila její užívání pro lékařské a osobní účely osobám starším 21 let. V kampani utratili nejméně 12 milionů dolarů (téměř 300 milionů korun), narazili ale na koalici odpůrců z řad dětských nemocnic, podnikatelských sdružení a farmářů.

Návrh byl kontroverzní, jelikož umožňoval prodávat drogu pouze deseti farmám, které vlastnili investoři podporující kampaň stoupenců legalizace – její odpůrci tak varovali před vznikem monopolu.

„Nebyla to žádná politika pro lidi, bylo to o chamtivosti,“ kritizoval návrh Curt Steiner, který řídil anti-kampaň. „Nikdy nepodceňujte inteligenci voličů v Ohiu. Dokázali prohlédnout přes kouřovou clonu z reklam a falešných tvrzení o daňových příjmech,“ podotkl Steiner.

Anesteziolog z předměstí Clevelandu Nikhil Bhatnagar uvedl, že spolu s manželkou, dětskou zubařkou, hlasovali proti legalizaci. „Myslíme si, že by se zvýšení daňových příjmů ztratilo ve zvýšení nákladů na zdravotní péči,“ řekl agentuře Reuters.

V posledních letech povolily prodej marihuany státy Aljaška, Colorado, Oregon a Washington. Užívání drogy ze zdravotních důvodů povolují další dvě desítky států. Na referenda o legalizaci se navíc v příštím roce chystá sedm států.

Podle průzkumu Gallupova institutu z minulého měsíce počet stoupenců legalizace marihuany v USA vzrostl na 58 procent, oproti 51 procentům v loňském roce. Historicky má počet zastánců legalizace stoupající úroveň.