V JAR zadrželi ženu, kterou podezírají, že vybírala pro Krejčíře peníze

Jihoafrická policie zadržela ženu, která z bank v okolí Johannesburgu vyzvedla několikrát neobvykle vysokou částku. Peníze na účet údajně z Česka posílala matka Radovana Krejčíře Naděžda, a policie tak pravděpodobně podle serveru SABC news překazila další pokus vězněného Čecha o útěk.

Sedmatřicetiletou ženu zadržela policie v pátek přímo v okamžiku, kdy z banky vybírala 600 tisíc jihoafrických randů (1,1 milionu Kč). Peníze údajně na účet z Česka poslala Naděžda Krejčířová a zadržená žena je měla po vyzvednutí předat jejímu vězněnému synovi. Instrukce jak postupovat měla dostat od přítelkyně Krejčířova syna Denise Marlene Nezarové, která se však nyní podle policie se zbytkem Krejčířovy rodiny nachází v Polsku.

Policejní mluvčí Solomon Makgale zadržení ženy potvrdila. V uplynulých dnech několikrát na různých pobočkách vyzvedla stovky tisíc randů. Protože to zaměstnancům peněžního ústavu bylo podezřelé, věc oznámili policii. Žena bude podle Makgaleho obviněna z podvodu a praní špinavých peněz.

Krejčíř je nejspíš ve finanční tísni

Podle serveru IOL nemusely peníze z podezřelé transakce posloužit pouze pro možný pokus o útěk z vězení, ale mohly souviset i s celkově špatnou finanční situací Radovana Krejčíře. Minulý týden se totiž Čech údajně kvůli nedostatku peněz vzdal služeb své dlouhodobé právničky Annelene van den Heeverové. Peníze mu prý chybí i na zaplacení dalších právních zástupců.

Krejčíř si každopádně podle jihoafrické policie plánoval už několik útěků z vězení. Na konci září například vězeňská služba informovala, že překazila jeden z nich. V cele u něj nalezla pistoli, nůž a několik mobilních telefonů. Před týdnem ve věznici Zonderwater, kde Krejčíř pobývá, zadrželi ženu, která se mu pokusila v botě propašovat do vězení mobilní telefon.

Soud uznal Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s dvaceti pěti kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. V JAR je obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy, a tohle bylo jeho první odsouzení. Výši trestu má soud oznámit mezi 17. a 19. listopadem.

Vydáno pod