Při útoku islamistů na hotel v Mogadišu zemřelo nejméně 11 lidí

Nejméně 11 lidí zemřelo při ranním útoku islamistů na velký hotel Sahafi v centru somálského hlavního města Mogadiša. Útočníci nejprve před vchodem do hotelu odpálili dvě nálože, aby se dostali dovnitř. Poté se uvnitř střetli s bezpečnostními silami. Po několikahodinovém boji se vládním silám za pomoci jednotek Africké unie (AMISOM) podařilo získat zpět kontrolu nad hotelem a zlikvidovat teroristy. K útoku se následně přihlásily islamistické milice Šabáb.

U vchodu do hotelu nejprve vybuchla jedna a krátce po dní druhá nálož, obě byly podle policie nastražené v automobilech. Svědkové viděli před budovou dva mrtvé a několik zraněných, část hotelu výbuchy zdemolovaly. Hotel Sahafi často využívají zákonodárci, vládní činitelé i diplomaté a je chráněn ozbrojenými silami.

Mezi mrtvými mají být majitel hotelu, zákonodárce, bývalý vojenský velitel, rozhlasový reportér a další civilisté. Podle policie se může konečné číslo obětí útoku ještě zvýšit.

Mluvčí Šabábu agentuře Reuters sdělil, že útok uskutečnili bojovníci z jeho organizace. Milice Šabáb podnikají v Mogadišu často podobné útoky a páchají i rozsáhlé teroristické akce v sousední Keni.

Šabáb usiluje o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal.

Vydáno pod