Izrael si připomněl 20 let od atentátu na premiéra Jicchaka Rabina

Tisíce Izraelců si večer v centru Tel Avivu připomněly 20 let od vraždy tehdejšího premiéra Jicchaka Rabina. Židovský ultranacionalista Jigal Amir jej zastřelil 4. listopadu 1995 na náměstí před telavivskou radnicí. Právě zde se v sobotu konalo mírové shromáždění, jehož účastníci volali po ukončení vleklého válečného konfliktu s Palestinci.

Rabin se výrazným způsobem zasadil o schválení mírových dohod z Osla, historicky prvních mírových dohod s palestinskou reprezentací. Za jeho mírové úsilí mu byla spolu s Šimonem Peresem a Jásirem Arafatem v roce 1994 udělena Nobelova cena za mír. Atentátník svým činem demonstroval právě nesouhlas s Rabinovou politikou založenou na výměně území za mír od Palestinců.

Pietního shromáždění, jehož se zúčastnil i bývalý americký prezident Bill Clinton, se konalo za vyhrocené bezpečnostní situace. V uplynulých týdnech se totiž po celé zemi odehrála řada incidentů, při nichž palestinští útočníci ubodali několik lidí. Izrael kvůli tomu zpřísnil bezpečnostní opatření.

Pietní shromáždění připomnělo atentát na Jicchaka Rabina
Zdroj: Sebastian Scheiner/ČTK/AP
Vydáno pod