Výměna v čele Říma: Svatý rok musí fungovat jako Expo

Řízením Říma byl dočasně pověřen milánský prefekt Francesco Paolo Tronca. Stalo se tak poté, co byl starosta italské metropole Ignazio Marino v pátek donucen odejít z funkce. Tronca se osvědčil při zajišťování bezpečnosti Milána během výstavy Expo 2015 a Řím povede do voleb nového starosty, které by se měly konat na jaře.

Marino, obviněný z využívání městských peněz na placení účtů za jídlo a víno pro svou rodinu a přátele, ve čtvrtek stáhl svou rezignaci na funkci starosty, kterou podal před třemi týdny pod tlakem svého stranického šéfa a italského premiéra Mattea Renziho. Marino se hájí tím, že jeho podpisy na účtech za občerstvení jsou zfalšované, v pátek ale funkci starosty opustil poté, co ztratil podporu městské rady.

Marino, který je starostou italské metropole od roku 2013, byl pod velkým tlakem na odstoupení už od loňského roku, kdy policie odhalila rozsáhlou korupční síť v Římě, jíž italský tisk přezdívá „metropolitní mafie“.

Tronca pomáhal zajišťovat bezpečnost Milána při šestiměsíční světové výstavě Expo 2015. Výstava, která v sobotu skončila, přilákala 21,5 milionu lidí.

Do Říma by v příštích týdnech měli začít přicházet první z až 30 milionů poutníků očekávaných v rámci Svatého roku vyhlášeného papežem Františkem. Podle ministra vnitra Angelina Alfana byl Tronca vybrán, „protože Svatý rok musí fungovat stejně jako Expo“.

Vatikán
Zdroj: ČT24/Lukáš Strašík