Zamítnutý ropovod dal Obamovým protikandidátům dobrou volební munici

Washington - Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy včera oznámila, že odmítá povolit výstavbu obřího ropovodu Keystone XL, který měl přivádět ropu ze západní Kanady do Texasu. Vláda původně chtěla citlivé téma řešit až v roce 2013, tedy po prezidentských volbách. Republikáni lobbující za stavbu chtěli zelenou pro projekt hned. Na konci loňského roku prosadili, aby se rozhodlo do února. Obamovi protikandidáti tak nyní získali alespoň munici do volební kampaně.

Obamovi protikandidáti útočí. Snaží se získat body pro listopadové prezidentské volby a využívají k tomu i zamítnutý ropovod. „Je to neskutečně hloupé rozhodnutí. Obama rozhodl špatně z řady důvodů. Nemám pro to jiná slova. Jeho vláda je tak mimo realitu, je to jako kdyby vládla Marsu,“ prohlásil republikánský kandidát na prezidenta Newt Gingrich.

Mitt Romney, favorit republikánských primárek, Obamu zase obvinil z toho, že si neuvědomuje závažnost boje s vysokou nezaměstnaností. „Zdá se, že si popletl národní zájem se svým vlastním zájmem,“ zdůraznil Romney.

Víc než dva a půl tisíce kilometrů dlouhé potrubí rozdělilo Spojené státy – ekologové ho odmítali, odboráři v něm zase viděli nová pracovní místa. A šanci na ropu od blízkého a spolehlivého zdroje. Také Kanada si od projektu hodně slibovala – tamní investor chtěl na stavbu dát sedm miliard dolarů. Zklamáním se tak netají ani kanadská vláda. „Rozhodnutím ohledně budoucnosti ropovodu jsme zklamaní. Vytvořil by tisíce pracovních míst u nás i ve Spojených státech,“ podtrhl kanadský ministr pro přírodní zdroje Joe Oliver.

Jásá ovšem naopak Nebraska a ekologové – Keystone XL měl vést ze západní Kanady přes srdce Spojených států až do rafinérií v Texasu. Nebraska se bála o své zdroje vody, ekologové měli problém i se zdrojem ropy – pochází z dehtových písků a při jejím zpracování uniká do atmosféry velké množství skleníkových plynů.

Marek Loužek, analytik Centra pro ekonomiku a politiku

„Tlak na Obamu byl velmi vysoký. Na začátku listopadu udělali ekologičtí aktivisté lidský řetěz kolem Bílého domu. Tam byl tlak na Obamu velký a on zřejmě vyslyšel přání ekologických zastánců.“

Řada odborníků přesto nepovažuje Obamovo rozhodnutí za správné z hlediska energetické bezpečnosti. Kanada je podle nich mnohem spolehlivější partner než asijské země. „Není vyloučeno, že pokud se objeví v Bílém domě republikánský prezident, tak toto rozhodnutí přehodnotí. Já si myslím, že by to bylo pro Spojené státy jenom dobře,“ podotkl Loužek.