Boeingu při vzletu z Floridy začal hořet motor, 15 lidí se zranilo

Na letišti na americké Floridě se krátce před startem vzňal jeden z motorů letadla. Při požáru a následné evakuaci utrpělo zranění 15 lidí, uvedla agentura Reuters. Příčina požáru známa zatím není. Podle CNN ale jeden z pilotů uvedl, že z letadla unikalo palivo. To následně uvedl i Federální úřad pro letectví (FAA). Provoz na letišti byl na tři hodiny pozastaven.

Incident se stal na letišti ve Fort Lauderdale na jihovýchodě Floridy. Boeing 767 aerolinek Dynamic mířící do Venezuely roloval ke startu, když jeden z motorů začal hořet. Lidé opustili letadlo přímo na vzletové ploše po nouzových skluzavkách. Na palubě bylo 101 pasažérů a členů posádky.

Uslyšel jsem hlasitou ránu, a když jsem se otočil, uviděl jsem oheň. Běžel jsem do přední části letadla a tam už se lidé zvedali. Letušky byly klidné a snažily se otevřít dveře. V tu chvíli se letadlo stále ještě pohybovalo po ranveji.
Andres Gallegos
cestující

Jeden člověk utrpěl vážné popáleniny, další dva lidé pak méně závažná zranění, zbytek má drobná poranění, uvedli záchranáři. Většina zranění byly naraženiny a modřiny. „Bylo to děsivé,“ prohlásil 71letý Louis Campana, který cestoval do Venezuely. Vypověděl, že seděl v přední části letadla. „Motor explodoval,“ dodal s tím, že když letadlo cestující opouštěli po skluzavkách, byl motor v plamenech.

Posádku postiženého stroje varovalo za ním jedoucí letadlo, jak vyplývá z nahrávky, kterou zveřejnila CNN. „Zdá se, že z levého motoru uniká hodně paliva,“ uvádí záznam. Posádka následně odpoví, že rozumí a že se tedy bude muset vrátit. „Motor hoří! Motor hoří,“ ozve se následně další hlas s tím, že volá hasiče.

Letadlu před vzletem začal hořet motor
Zdroj: ČT24