Nad ohroženou Amazonií bdí environmentální policie IBAMA

Amazonský deštný prales se snaží ochránit environmentální policie IBAMA. Co dočinění má hlavně s nelegálními doly. Místní obyvatelé se hájí tím, že si i tak stěží vydělají na živobytí. Výsledkem těžby je vymýcení stromů a kontaminace řek, které ovlivní ještě několik dalších generací. Ohroženou přírodu chce zachránit také brazilský parlament – znárodněním.

Environmentální policie zasahuje v základním táboře horníků, kteří pracovali v nelegálních dolech na těžbu zlata. Zbraně i šéf dolu končí v rukou policistů. „Vedeme válku. Válku za ochranu životního prostředí v Brazílii,“ konstatoval člen IBAMA Otavio Cesar Ramos.

Nemáme jinou možnost, brání se místní obyvatelé

Tábor horníků agenti srovnají se zemí, tím ale tato válka zdaleka nekončí. Těžbou zlata si místní obyvatelé podle svých slov tak tak vydělají na živobytí. „Vím, že ničíme stromy. Pro nás, co tady žijeme, co jsme nestudovali, ani nemáme práci, je to jediná možnost,“ podotkl horník Jose Nilton Azevedo.

Horizont: Ochranu amazonského pralesa zajišťuje zvláštní policie (zdroj: ČT24)

Nelegální těžba nerostů není ale jediným problémem. Na okraji Amazonie na černo vznikají desítky pil. Jedním z největších úspěchů zdejší policie byla operace před dvěma roky – 17 takových míst policie zavřela a zabavila dřevo v hodnotě dvou milionů dolarů.

Na pašeráky obřích kmenů agenti čekají noc co noc. „Z domorodého území odtahují devatenáct nákladních vozů denně. Okrádají naši zemi a naší prací je zastavit je. Tento náklaďák museli zastavit střelbou na motor,“ uvedla koordinátorka Maria Luzia Goncalvesová.

Amazonie
Zdroj: ČT24

Brazilský parlament nyní zvažuje návrh zákona, který by deštné pralesy znárodnil. Jakýkoliv zájemce by tak pro podnikání v Amazonii musel dostat speciální povolení. Podle lidskoprávních aktivistů ale návrh nemyslí na práva domorodých obyvatel.

Vydáno pod