František nabádal Romy k aktivitě: Je čas vymýtit předsudky a nedůvěru

Papež František přijal ve Vatikánu pět tisíc romských věřících, kteří přijeli do Říma v rámci Mezinárodní romské pouti. Setkání s hlavou katolické církve se účastnila i stočlenná delegace ze Slovenska a desítka Romů z Česka. „Cílem akce je připomenout Romům a celé komunitě otevřenost církve pro ty, kteří žijí na okraji společnosti,“ uvedl Vatikán.

Romskou pouť pořádá Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov. Cílem je připomenout si půlstoletí od chvíle, kdy papež Pavel VI. v roce 1965 navštívil romský tábor v italské Pomezii. Obyvatele tábora tehdy označil za „věčné poutníky“ a ujistil je, že i když je společnost opomíjí, stojí „v srdci církve“.

Současný papež kritizoval skutečnost, že společnost i církev mají tendenci být lhostejné k lidem, kteří mají jiný životní styl a zvyky, což je potřeba překonat.

„Doufám, že i pro váš národ se nyní začíná psát nový příběh. Je třeba otočit list. Je na čase vymýtit po staletí existující předsudky a vzájemnou nedůvěru, které jsou často příčinou diskriminace, rasismu a xenofobie,“ řekl František Romům.

Šindelář z ČRo: Papež František nabádal Romy k vlastní aktivitě (zdroj: ČT24)

Posílejte děti do škol, apeloval papež na romskou komunitu

Nabádal je, aby nedávali médiím příležitost, aby o nich negativně informovala, a naléhal, aby Romové posílali děti do škol. „Je známo, že nedostatečné školní vzdělání vašich mladých lidí je tou největší překážkou při hledání práce. Vaše děti mají právo chodit do školy. Nikdo vám ho nesmí brát,“ zdůraznil František.

Křesťanství je u Romů velmi ovlivněné temperamentem jejich národa. Běžný Čech si mši v kostele odsedí, Romové to prožívají emocionálněji.
Adam Šindelář
tvůrčí skupina publicistiky Českého rozhlasu

Z České republiky do Vatikánu vyrazila skupina asi desítky Romů z farnosti v Budyni nad Ohří, informoval Vojtěch Eliáš z České biskupské konference.

Romové vnímali setkání s hlavou katolické církve velmi pozitivně, podotkl Adam Šindelář z tvůrčí skupiny publicistiky Českého rozhlasu.

„Setkání se Svatým otcem znamená povzbuzení pro celou romskou komunitu. Vliv církví a náboženských společností v romských komunitách je velký. Tam, kde aktivně působí registrované církve a náboženské společnosti, stanou se zázraky v životech lidí, protože upřímný zájem církví o Romy žijící v osadách je mění k lepšímu,“ citoval server Romea.cz slovenského vládního zmocněnce Petera Polláka.

Papež František při setkání s romskou delegací
Zdroj: Evandro Inetti/ČTK/ZUMA

V Česku působí jediný romský katolický kněz

Ne vždy byla katolická církev nápomocná všem. „Byly doby, kdy církvi záleželo především na moci, a lidé, kteří byli na okraji společnosti, byli z oficiálních struktur vyčleněni,“ poznamenal Šindelář s tím, že přístup k Romům se liší kněz od kněze, a to i v rámci Česka. „Určitě tu jsou kněží, kteří jsou velmi aktivní a sami pastoraci Romů vyhledávají, ale i takoví, kterým je to pořád jedno,“ míní Šindelář.

V Česku působí jen jeden romský římskokatolický kněz. „Určitě je tu i v pravoslavné církvi romský kněz, ale nemám informace o dalších. Ve světě je to jiné – tam jsou i romští biskupové,“ sdělil Šindelář.

Podle oficiálních statistik žije v Evropě, Americe a Asii celkem 36 milionů příslušníků romských etnik. Polovina z nich žije v Indii. Ve 24 zemích světa mají místní církve pro Romy zvláštní pastorační struktury.

Vydáno pod