Ve městech žilo loni víc Číňanů než na venkově

Peking – V Číně loni vůbec poprvé v historii přesáhl počet obyvatel měst množství venkovanů. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů tamního statistického úřadu. Masivní přesídlování lidí z vesnic do měst začalo v druhé nejsilnější ekonomice světa před třiceti lety. Tempo urbanizace teď zpomaluje, přesto podle odhadů potrvá ještě nějakou dobu.

Koncem roku 2011 žilo ve městech až 51,27 procenta z asi 1,3 miliardy obyvatel pevninské Číny, tedy asi 690,8 milionu lidí. Před 30 lety přitom žil ve městě každý pátý Číňan. Jenže lidé se z venkova stěhují za výdělkem do měst, vesnice a menší obce už opustily miliony lidí. 

Podle čínské vládní studie z loňského října by mělo obyvatelstvo měst dál růst, už za osm let by počet mohl dosáhnout 800 milionů. „V dalších 20 letech budou obyvatelé čínských měst tvořit 75 procent celkové populace,“ tvrdí demograf Li Ťien-min z univerzity v Tchien-ťinu. 

Urbanizace šla v Číně ruku v ruce s velkým hospodářským růstem. Rychlost, s jakou lidé přichází do měst, se ale snižuje a vytváří tlak na nabídku pracovní síly. Loni čínská ekonomika rostla o 9,2 procenta, oproti více než desetiprocentnímu ekonomickému růstu v roce 2010 to ale představuje zpomalení.   

Navíc odchod milionů lidí do měst s sebou nese zvýšené nároky na infrastrukturu, dopravu, energie nebo úpravu vody. Napjaté je také školství nebo zdravotnictví.

Vydáno pod