Realitní makléřka chtěla Krejčířovi do cely propašovat mobil

V Jihoafrické republice v neděli zadrželi ženu, která se pokusila Čechovi Radovanu Krejčířovi propašovat do vězení mobilní telefon. Přístroj měla 45letá realitní makléřka ukrytý v podrážce boty. Byla obviněna z porušení soudního nařízení a v úterý by měla stanout před soudem. Krejčíř byl v srpnu uznán vinným z několika trestných činů, výši trestu má soud oznámit ve středu.

Podle jihoafrické policie žena navštívila Krejčíře ve věznici Zonderwater nedaleko Pretorie pod záminkou rozhovoru o prodeji jeho nemovitostí v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview.

„Uvedla, že jí někdo dal pro Krejčíře jídlo a staré běžecké boty,“ upřesnil mluvčí jihoafrické policie Solomon Makgale. Na ukrytý telefon údajně vězeňská služba přišla díky tomu, že ještě během ženiny návštěvy začal vyzvánět. Krejčířovi prý právě z Polska volal jeho syn Denis.

Mobilní telefon pro Krejčíře ukrytý v podrážce
Zdroj: www.iol.co.za

Krejčíř prý plánoval již několik útěků z vězení. Na konci září vězeňská služba informovala, že překazila jeden z nich. V cele u vězně nalezli pistoli, nůž a několik mobilních telefonů.

Krejčíř byl v srpnu uznán vinným z několika trestných činů - vedle pokusu o vraždu a pokusu o přechovávání drog také z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Ten ale v minulosti vinu opakovaně odmítl. Jedná se o jeho první odsouzení v JAR, kde je obžalován hned v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.