Sýrie odmítla zásah cizích arabských jednotek

Damašek – Sýrie dnes odmítla, aby násilnosti, jež si v této zemi za posledních deset měsíců vyžádaly tisíce životů, pomohly zastavit jednotky dalších arabských států. Na svých webových stránkách o tom informovala televize Al-Arabíja. S návrhem intervence arabských zemí o víkendu přišel katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání.

„Syřané jsou hrdí na svoji suverenitu a odmítají, aby kdokoliv zvenčí zasahoval do jejich záležitostí,“ cituje Al-Arabíja z prohlášení syrského ministerstva zahraničí. Příchod jednotek cizích zemí by podle něho situaci jenom zhoršil.
   
Katar, který měl dříve blízké vztahy se Sýrií, násilnosti režimu prezidenta Bašára Asada vůči protivládním demonstrantům tvrdě kritizuje. Na protest proti nim tento bohatý a vlivný stát v létě z Damašku stáhl svého velvyslance.

Damašské předměstí Douma
Zdroj: ČT24

Rusko v pondělí předložilo Radě bezpečnosti OSN nový návrh rezoluce k situaci v Sýrii, zmítané od loňského jara protivládními nepokoji. Návrh zatím nebyl oficiálně zveřejněn a měl by být projednán dnes. Podle nejmenovaných západních diplomatů citovaných agenturou Reuters je ale text matoucí a není z něj jasné, jestli Moskva souhlasí s tvrdými formulacemi vůči režimu syrského prezidenta Bašára Asada požadovanými Západem.

Rusko v návrhu přivítalo, že Damašek přijal plán Ligy arabských států (LAS), zaznamenalo vyslání pozorovatelské mise LAS a označilo za chvályhodné úsilí pozorovatelů přispět ke stabilizaci situace, citoval text server Al-Arabíja. Moskva také vyjádřila hlubokou lítost nad smrtí tisíců lidí a vyzvala všechny strany k ukončení násilností.

Boje v Damašku
Zdroj: ČT24

Návrh je již třetí v pořadí předložený Moskvou za poslední měsíc. Nyní tak Rusko učinilo po výzvě Německa, které kritizovalo nečinnost OSN v záležitosti Sýrie a konstatovalo zhoršování krize. K intenzivnější práci vyzval Radu bezpečnosti v pondělí i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Francie není s ruským návrhem spokojená. „Připomenu vám, v jakém duchu Francie chce, aby se Rada bezpečnosti vyjádřila. Chceme, aby RB požadovala od (syrského) režimu ukončení jeho krutých represí, aby (rezoluce) jasně rozlišovala mezi touto represí a projevy syrského lidu dovolávajícího se svých základních práv a jasně podpořila plán Ligy arabských států na vyřešení krize (v Sýrii),“ vypočítává zástupce mluvčího ministerstva zahraničí v Paříži Romain Nadal.

Rusko vetovalo evropský návrh rezoluce

Rusko spolu s Čínou v říjnu vetovalo evropský návrh rezoluce, kterým RB chtěla vystoupit proti Asadovu režimu. Moskva se obávala, že nekompromisně formulovaný dokument by se mohl stát záminkou k vojenskému zásahu zemí NATO v Sýrii.

Současný text je podle západních diplomatů jen přepracovanou verzí ruského prosincového návrhu, který Západ odmítl, neboť Moskva srovnávala opoziční násilí se zásahy používanými syrskými vládními jednotkami. Nyní je nově doplněn o připomínky USA a Evropské unie, konstatuje Al-Arabíja.

Podle nejmenovaného diplomata citovaného AFP se jedná pouze o manévrování a snahu získat čas.

Členové Rady bezpečnosti jsou dlouhodobě rozděleni v pohledu na situaci v Sýrii, kde během potlačování protirežimních protestů za posledních deset měsíců zemřelo přes 5 000 lidí, většinou civilistů.