Ukrajinské komunální volby jsou referendem o Porošenkovi

Za referendum o popularitě ukrajinského prezidenta Petra Porošenka jsou považovány komunální volby, které se z rozhodnutí kyjevského parlamentu konají na celém území státu vyjma oblastí ovládaných proruskými separatisty. Přestože jde o volby místní, hlavním tématem je vztah k mocnému východnímu sousedovi Rusku a osud vzpurného Donbasu.

Porošenko a jeho stoupenci se ocitají ve dvojím ohni – národně orientovaný západ země je obviňuje z ústupnosti vůči Moskvě, proruský východ z agrese a neplnění mírových dohod. Staré volební metody včetně kupování hlasů, vyhrožování soupeřům a vydírání navíc podle médií z ukrajinského politického života ani zdaleka nezmizely.

Porošenkova obliba půldruhého roku po převratu klesá, na rozdíl od vlivu ukrajinských oligarchů. Ti podle kritiků chtějí ve volbách ochránit svá finanční impéria ohrožená válkou.

Vyřazení Donbasu dál vyvolává spory

V Kyjevě podle očekávání ve volbách zvítězí Porošenkův spojenec Vitalij Kličko, někdejší slavný boxer a dosavadní starosta hlavního města. V ostatních 34 velkých městech, kde se stejně jako v metropoli volí podle většinového systému, ale situace zdaleka jasná není. Druhé kolo voleb starostů je naplánováno na 15. listopadu. V menších obcích se volí zastupitelstva podle poměrného zastoupení.

Červencové rozhodnutí vlády a parlamentu vyjmout z volebního procesu Donbas nepřestává být na Ukrajině předmětem sporů. Podle kritiků režim vyřazuje z demokratických procedur sedm milionů lidí, včetně půldruhého milionu těch, kteří před útoky separatistů uprchli do ukrajinského vnitrozemí. Upření volebního práva podle mnoha komentářů dál zradikalizuje donbaské radikály a posílí jejich propagandu.

Na východě Ukrajiny se večer před volbami opět střílelo

Kromě Doněcku a Luhansku se volební urny neotevřou ani v donbaských městech Avdijivjka, Kosťantynivka, Volnovacha, Popasna, Artemivsk, Krasnohorivka nebo Soledar. Separatisté nedávno zrušili svůj plán uspořádat vlastní komunální volby v říjnu či listopadu a přesunuli termín hlasování na únor, případně na duben. Názory Kyjeva a separatistů na uspořádání donbaských místních voleb se ale stále velmi výrazně liší.

EU hrozí za porušení příměří sankcemi

Napětí na východě Ukrajině se vystupňovalo už večer před volbami, kdy došlo na linii příměří k obnovení palby. Příměří trvá už druhý měsíc a zatím bylo více méně dodržováno. Obě strany se sice obviňují z jeho porušování, podle zpravodaje České televize Miroslava Karase jde ale vesměs o drobné incidenty.

Poslední střelba je už ale důvodem ke znepokojení. Proruští separatisté se podle Kyjeva chopili zbraní a zaútočili nedaleko severního předměstí Doněcku. Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky to ale podle Karase odmítá: „Obviňuje naopak ukrajinskou armádu z ostřelování doněckého předměstí Spartak a letiště. Útok podle vzbouřenců trval do večerních hodin.“

Boje přitom vypukly právě v den, kdy Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě oznámila, že jakékoli další použití těžké techniky odsouvané z fronty bude znamenat porušení příměří. Německá kancléřka Angela Merkelová dala už dříve jasně najevo, že jakékoli porušení příměří bude znamenat i sankce ze strany Evropské unie.