Pákistánský premiér podle verdiktu pohrdá soudem

Islámábád – Pákistánský nejvyšší soud si předvolal premiéra Júsufa Ráze Giláního. Podle verdiktu totiž soudem pohrdá. Vláda měla do dneška otevřít staré korupční případy, ve kterých figuruje také prezident Zardárí, ale neučinila tak. Pákistánská vláda čelí velkému tlaku hlavně kvůli sporům s vlivnou armádou.

„Za těchto okolností nám nezbývá jiná možnost než vyzvat (premiéra) k předstoupení před soud,“ uvádí se v oznámení sedmičlenného soudního senátu. „Ministerský předseda by se měl osobně dostavit k soudu 19. ledna,“ píše se v textu.

Pavel Novotný, redaktor MF Dnes:

"Jak soudci nejvyššího soudu, tak armáda dávají politikům jasně najevo, kde jsou jejich hranice, a pokud je překročí, je možné, že zasáhnou. Analytici koncem minulého týdne dokonce spekulovali o puči. Ten by byl ale zbytečný  kvůli image země i nadcházejícím volbám."

V prosinci 2009 pákistánský nejvyšší soud zrušil výnos o amnestii z roku 2007, která zastavila stíhání současného prezidenta Ásifa Alího Zardárího v případu korupce. Případ se týkal především převodu peněz ze státních fondů na účty ve švýcarských bankách.

Asif Alí Zardárí
Zdroj: Anjum Naveed/ČTK/AP

Vláda však soudní rozhodnutí nenaplnila. Nejvyšší soud pak pohrozil, že jak prezidenta, tak premiéra zbaví funkce, pokud vyšetřování nebude obnoveno.
   
Dnešní oznámení nejvyššího soudu by mohlo dál prohloubit politickou krizi v Pákistánu, kde soupeření kabinetu s mocnou armádou vyvolává spekulace o možnosti vojenského převratu. Situace by třeba mohla vyústit i v předčasné volby.

Gílání se dnes sešel s nejvyššími představiteli stran vládní koalice. Všichni mu údajně „vyjádřili důvěru“ a souhlasili, aby před soud předstoupil. Gílání je ujistil, že on ani jeho Pákistánská lidová strana (PPP) nemají zájem na konfliktu s kteroukoli státní institucí včetně nejvyššího soudu.

Rozhovor s Pavlem Novotným (zdroj: ČT24)