Rumuni se bouří proti vládě, střety s policií se neobešly bez zranění

Bukurešť – Rumunsko zažívá nejvážnější protesty proti vládě za posledních 7 let. Rumuni se bouří proti snižování platů, omezování sociálních dávek, reformě zdravotnictví i všeobecně rozšířené korupci. Požadují nové volby a odchod prezidenta Traiana Basesca. Demonstrace trvají od čtvrtka, v sobotu se při střetech s policií zranilo deset lidí.

Již čtvrtým dnem dnes pokračovaly v Rumunsku protesty proti úsporným opatřením a proti nepopulární vládě. Několik set demonstrujících se opět shromáždilo v centru Bukurešti. Vláda už sice slíbila, že navrhne novou podobu zdravotnické reformy a prezident Basescu zákon o reformě v pátek stáhl, nespokojené Rumuny to ale neuklidnilo.

Demonstrace začaly ve čtvrtek na podporu populárního náměstka ministra zdravotnictví Raeda Arafata, který odstoupil ze své funkce, protože byl proti vládní reformě zdravotnictví. V sobotu večer v Bukurešti nepokoje přerostly ve střety s policií, při kterých bylo deset lidí zraněno, včetně čtyř policistů a jednoho kameramana. I dnes se na Univerzitním náměstí v centru hlavního města shromáždily stovky lidí všeho věku a hlasitě požadovaly Basescuovu demisi. Protesty byly hlášeny i z dalších měst jako Jasy, Kluž, Deva a Galac.

Premiér: Házení cihel nic nevyřeší

Premiér Emil Boc zdůraznil, že neutichající protesty stejně nic nevyřeší. „Řešením je dialog, ne házení cihel na všechny strany a ohrožování životů,“ prohlásil poté, co v nemocnici navštívil jednoho ze zraněných policistů.

Demonstranti jsou ale jiného názoru, tvrdí, že jim s vládou došla trpělivost. „Už máme dost toho, že všechno musíme spolknout – od snižování platů od roku 2010 po korupci,“ řekli agentuře AFP tři čtyřicátníci, kteří nechtěli uvést svá jména.

Rumunsko zažívá nejvážnější protesty za posledních 7 let (zdroj: ČT24)

„Přišli jsme sem, abychom ukázali, že toho máme po krk a že nás šokovalo, jak se jedná se schopnými lidmi, jako je Raed Arafat,“ prohlásila další demonstrující, designérka Mirela Olteanuová, v narážce na osud známého lékaře palestinského původu, který v Rumunsku založil nynější systém záchranné služby.

Rumunská opozice žádá v reakci na nespokojenost občanů předčasné volby, ale premiér Boc dnes uvedl, že „v tomto období krize je politická stabilita klíčová“. Parlamentní volby mají být až koncem roku.

Vydáno pod