Vědci poprvé využili arktickou zásobárnu semen - kvůli zkáze syrské přírody

Semenná banka zachraňuje teplomilné druhy ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Měla vydržet jako poslední záchrana v případě, že lidstvo zlikviduje veškerou zemědělskou produkci – a tedy i potravu. Banku rostlinných druhů se zásobou statisíců druhů semen ale vědci otevírají už po osmi letech fungování. Důvodem jsou boje na Blízkém východě, které přináší pohromu nejenom lidem, ale i přírodě. Tamní odrůdy mimořádně odolné vůči vedru pomalu mizí a jejich další existence závisí na úspěšném rozmnožení semen dovezených z banky.

V nehostinné zimní krajině, jen třináct set kilometrů od severního pólu, leží ve skladu poslední rezerva plodin, která může zachránit lidstvo před smrtí hladem. Police hluboko v arktických horách nesou víc než osm set šedesát tisíc zrn různých druhů rostlin.

Část z nich nyní vědci poprvé vyzvednou, namnoží a odvezou do Libanonu a Maroka. Důvod? Zachránit to, co z unikátní flóry Blízkého východu téměř vymizelo.

Banka rostlinných druhů v Norsku
Zdroj: ČTK/AP

Ze Špicberk dorazilo zpátky na Blízký východ skoro čtyřicet tisíc uložených semen. Jedná se hlavně o divoké traviny, které už nejspíš v přírodě nerostou. Vědci ale mysleli i na běžné zemědělské plodiny jako pšenice, ječmen, čočku nebo cizrnu. V Sýrii zmítané válkou už tyto druhy nikdo příliš pěstovat nemůže. Projekt vzdáleně připomínající biblickou Noemovu archu má tak za úkol zachovat semena pro budoucí generace.

Statisíce druhů semen čeká jako záloha na těžké časy
Zdroj: ČTK/AP

Proč právě syrské plodiny? V kolébce zemědělství získaly během tisíců let zvláštní odolnost proti suchu. Jakákoliv semena z jiné části světa by v tamních podmínkách jednoduše nepřežila. Původní sklad teplomilných severoafrických druhů rostlin dlouho fungoval v syrském Aleppu, jenže tamní zařízení už přežívá jen díky zájmu několika nadšenců, a pro záchranu plodin jde o značně vrtkavý příslib. Velký problém je zde už jen získat dostatek elektřiny na udržení semen v chladu.

Vchod do světové zásobárny rostlinných semen
Zdroj: ČTK/AP

Nové zásobárny se v současnosti budují v Libanonu a Maroku. Životadárný náklad se ze severu přepravoval v naprostém utajení, aby se k němu nedostali teroristi. Potenciální cena semen totiž může být v důsledku téměř nevyčíslitelná. Cestu přežil bez jakéhokoli poškození. Zbývá jediné, aby ho biologové na jaře zasadili. Část úrody pak zase zamíří do semenné banky za polárním kruhem.