Kritici Merkelové zvažují stavbu plotu na hranicích

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí kvůli podpoře otevřených hranic pro běžence ve své vlastní unii CDU/CSU rostoucí kritice. Kolem vlivného poslance Christiana von Stettena se podle listu Bild vytvořila silná opozice, která chce kancléřku přinutit ke změně dosavadního vstřícného kurzu, ve hře je možná výstavba hraničního plotu.

Šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen (CDU) jednání svých kolegů kritizuje, uzavření hranic podle něj není reálnou politikou. Naopak navrhuje důraznější azylovou politiku. Německé úřady by podle něj měly urychlit azylové řízení a deportovat ty žadatele o azyl, kteří na něj nárok nemají.

„Musíme dělat také mnohem a mnohem intenzivnější zahraniční azylovou politiku,“ dodal s tím, že si to vyžádá větší úsilí a také více peněz. „Že by opevnění hranic mohlo v 21. století problém vyřešit, jak o tom mnozí rádi sní, to není realistickou politikou,“ řekl.

Na Merkelovou tlačí kvůli imigrační politice i vlastní strana (zdroj: ČT24)

Politici kolem von Stettena věří, že spolková vláda má účinný plán, jak nekontrolovanému přílivu běženců zabránit. Pokud tomu tak ale není, chtějí za dva týdny na zasedání stranické frakce předložit návrh na uzavření hranic. Ten již zpracovalo středostavovské parlamentní sdružení CDU/CSU, jehož součástí je 188 ze 310 poslanců CDU/CSU a kterému von Stetten předsedá.

Poslanec bavorské CSU Stephan Mayer žádá ještě rychlejší postup. „Při příchodu deseti tisíc uprchlíků denně nemáme čas čekat až na další zasedání stranické frakce,“ řekl listu Bild. „Doufám, že sama kancléřka uznává, že s politikou otevřených hranic není možné dále pokračovat,“ dodal. Mayer požaduje, aby úřady lidem z takzvaných zemí bezpečného původu přímo na hranicích zabránili vstoupit do Německa.

Zpřísnění režimu na hranicích požaduje například bavorský ministr financí Markus Söder (CSU). „Zelená hranice se musí opět stát bezpečnou, jedno jak,“ prohlásil.

Bez plotu je kontrola hranice nemožná, varuje šéf policejních odborů

O uzavření hranic nově hovoří i šéf německých policejních odborů Rainer Wendt. „Pokud chceme provádět vážně míněné hraniční kontroly, musíme na německé hranici postavit plot. Jsem pro to, abychom to udělali,“ řekl v rozhovoru s listem Welt am Sonntag.

Vysvětlil, že stavba plotu v Německu by vyvolala řetězovou reakci, protože to samé by udělalo i Rakousko na pomezí se Slovinskem. „Přesně takový efekt potřebujeme,“ podotkl. Ne všichni odborářští předáci ale s Wendtovým názorem souhlasí.

Plot na maďarských hranicích
Zdroj: Jan Koller/ČTK

„V minulosti se ukázalo, že ploty uprchlíky nezastaví. Zjistily to už i maďarské úřady,“ poznamenal místopředseda policejních odborů Jörg Radek. Podle něj sice podobné návrhy garantují ohromnou pozornost médií, ale k řešení problému nijak nepřispějí. „Proud uprchlíků můžeme přirovnat k fyzikálním zákonitostem vody – prostě si najde jinou cestu,“ dodal.

Merkelová v posledních dnech sílící kritiku odmítá a prohlašuje, že vládní přístup k uprchlické krizi se nijak měnit nebude. V uplynulém týdnu to zopakovala například na dvou krajských konferencích CDU, na kterých znovu řekla, že Německo krizi zvládne. Zároveň však zdůraznila, že pomoci musí i ostatní evropské země.