Prora se přestavuje. Z Hitlerovy chlouby na Rujáně bude brzy luxusní hotel

Události: Z nacistických lázní Prora bude luxusní hotel (zdroj: ČT24)

Nacistických lázní Prora, gigantického komplexu na ostrově Rujána zamýšleného pro 20 tisíc rekreantů naráz, se po letech chátrání ujali soukromí investoři. V jedné z největších budov světa vzniká hotel, zájemci si zde mohou pořídit i byt s vlastním bazénem. Už je skoro vyprodáno.

V pěti budovách Hitlerovy gigantické stavby o délce čtyři a půl kilometru na největším německém ostrově v Baltském moři měl hotel sloužit k rekreaci těch, kdo byli oddáni Třetí říši. Se stavbou se začalo v roce 1936. „Nacisti plánovali stavbu celkem pěti podobných komplexů,“ líčí megalomanské plány průvodce Christian Schmidt.

Žádní rekreanti do Prory ale nakonec nedorazili, architekti stihli dokončit jen hrubou stavbu. Práce zastavila válka, po níž objekt spadl do náruče východoněmecké lidové armády. V těžkých podmínkách zde pracovali vojáci, kteří odmítli sloužit se zbraní v ruce, mezi nimi v 80. letech i Stefan Wolter, jenž Proru spolu se svými kolegy z pracovních jednotek přestavoval v obří kasárna.

„Čekala nás tvrdá práce 10 až 12 hodin denně. K tomu neustálá šikana, protože nás považovali za nepřítele státu,“ vzpomíná historik Wolter s tím, že nehody a sebevraždy si v Proře vyžádaly okolo sta životů.

Nacistické přímořské lázně Prora v rekonstrukci
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Byty za půl milionu eur už jsou skoro vyprodané

Po pádu Berlínské zdi objekt chátral a uvažovalo se o jeho stržení. V roce 2006 byl komplex vydražen do rukou soukromého investora a nyní se zde pracuje v nejvyšším tempu. V části Prory má vzniknout luxusní hotel, jinde byty. „Celkem by tu mohlo vzniknout 1000, 1200 bytů,“ uvažuje realitní makléř Karsten Rohde.

Koupit gigantickou ruinu zatíženou nacistickou a komunistickou minulostí vypadlo jako bláznivá investice. O dovolenou v Proře je ale zájem. Třípokojový byt o velikosti 90 metrů čtverečních se tu prodává za necelého půl milionu eur. Za tuhle cenu se dal v roce 2006 koupit úsek objektu o velikosti půl kilometru. „Z naší budovy máme prodáno 80 % bytů,“ libuje si Rohde.

Celé pobřeží Baltského moře zažívá v posledních letech velký boom. Mezi klienty Kartsena Rohdeho převažují bývalí východní Němci. Po letech, kdy objevovali turistické cíle za hranicemi, se masově vrací ke studenému moři a vřelým vzpomínkám na dovolenky svého dětství. Vzpomínky na dávnější minulost Prory tak mizí pod novými fasádami.