Merkelová: obavy z uprchlíků chápu, ale nebudu lidi balamutit

Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) řekla, že chápe a bere vážně obavy obyvatel z uprchlické krize, ale odmítá jim cokoli nalhávat předkládáním pouze „zdánlivých řešení“. Kritizovala například stavění plotů na maďarské hranici. Politička, která bývá kritizována za až příliš velkou vstřícnost vůči uprchlíkům, opět varovala před xenofobií.

V rozhovoru, který vyjde v sobotu, kancléřka podle agentury DPA rovněž zdůraznila, že Německo dokáže ochránit své hranice a po každém žadateli o azyl požaduje, aby akceptoval základní pilíře Německa. Správným usměrňováním podle ní počet uprchlíků klesne.

Křesťanskodemokratická politička s poukazem na demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) opět varovala před xenofobií v německé společnosti. „Musíme čestně hovořit o tom, kde se můžeme zlepšit, kde máme nedostatky. Ale je také zcela jasné, že lidi, kteří jdou do ulic, jsou plni nenávisti a nevraživosti vůči ostatním, by občané neměli následovat,“ dodala.

Merkelová odmítla námitku, že klade příliš malý důraz na ochranu hranic vlastní země. „Samozřejmě, že můžeme své hranice kontrolovat. Ale nemůžeme a nechceme je zcela uzavřít, to by nešlo ani s pomocí plotu, jak ukazuje příklad Maďarska,“ řekla šéfka německé vlády.

Kancléřka vybídla Němce k odvaze a sebevědomí

Německo má podle ní silné základy: ústavu, sociální tržní hospodářství, příslušnost k EU a NATO a bezpečnost Izraele. „Na těchto pilířích budeme vždy spočívat. A každý, kdo k nám přichází a požívá tu svobodu praktikovat své náboženství a říkat svůj názor, musí tyto základní pilíře akceptovat,“ zdůraznila Merkelová.

Je prý jasné, že se Německo nemůže izolovat od válek světa, jak to bylo možné ještě před 50 lety. „Žijeme v otevřeném světě, v níž se žádná země nemůže odpojit od válek a katastrof v jiných regionech tak, jak to bylo možné snad ještě před 50 lety,“ upozornila kancléřka. Dnes si podle ní může téměř každý na internetu najít informace o životních podmínkách ve světě. „Tomu se musíme přizpůsobit,“ podotkla Merkelová.