Naděje pro handicapované: Nová umělá kůže dokáže vnímat dotek

Objev amerických vědců by mohl zásadně změnit život mnoha lidem (zdroj: ČT24)

Američtí vědci z týmu profesorky Zhenan Baové ze Stanfordovy univerzity vyvinuli umělou kůži, která dokáže cítit dotek a vyslat příslušné elektrické signály do mozku. Měla by tak vrátit hmat lidem s umělou rukou a výrazně jim usnadnit každodenní fungování.

Umělá kůže funguje podobně jako běžná kůže: Tlak při doteku vytváří elektrické impulzy. Jejich frekvence roste se silou stisku – když je velký, jde až o několik stovek signálů za sekundu.

Prototyp citlivé umělé kůže využívající nanotechnologie stejnou práci dělá pomocí umělého čidla a elektrického obvodu. Bylo ale nutné vyvinout spoje, které se při ohybu nepoškodí. Pomohla s tím firma, která pomocí tiskárny umisťuje pružné obvody do plastu. Vědci chtějí v budoucnu doplnit všechno ostatní, co lidé mohou vnímat, jako je teplota a pružnost kůže.

Umělá kůže vyvinutá vědci ze Stanfordovy univerzity
Zdroj: ČT24

Zatím experti doufají, že jejich výzkum inspiruje další technologie. Cílem jsou pokročilé citlivé protézy, které od sebe rozeznají různé předměty podobně jako běžné končetiny. Nejdřív ale musí zajistit, aby jim nervová soustava bez problémů rozuměla.

Využití citlivé umělé kůže se přitom nemusí omezit jen na handicapované, v budoucnu by díky ní mohli podobně jako lidé vnímat třeba i roboti.

Vydáno pod